Celtic i Rangers u Premiershipu?
Celtic i Rangers možda u budućnosti zaigraju u Premiershipu

UEFA neće stajati na putu

Celtic i Rangers u Premiershipu?

Ukoliko se Celtic i Rangers uključe u englesku Premierligu, UEFA se neće protiviti takvom potezu. Ovo je stav čelnika UEFA koji su naglasili da će savezima Škotske i Engleske prepustiti odluku.

Krovna evropska fudbalska federacija dala je svoje mišljenje nakon što je predsjednik Boltona Phil Gartside predložio da se pomenuta dva škotska  velikana uključe u Premier ligu koja će biti sastavljena od dvije divizije.

Sastanak dioničara Premier lige biće održan u četvrtak, mada o ovakvom planu neće biti govora. Već je poznato da će Manchester United, Liverpool, Chelsea i Arsenal vjerovatno biti protiv s obzirom da bi njihovi profiti bili ugroženi. 

Trenutno, timovima koji pređu u niži rang takmičenja daje se po 11,5 miliona funti za dvogodišnji period zbog gubitka prihoda od televizijskih prava kada ispadnu iz najjače konkurencije i kada se ne uspiju vratiti u nju.

Gartsideov plan, koji treba odobrenje 14 od 20 predsjednika klubova Premier lige, ponudio bi veću finansijsku stabilnost timovima u donjem dijelu tabele, koji bi bili u stanju da s većom sigurnošću planiraju budućnost.

UEFA je ranije tvrdila kako timovima neće biti dopušteno da nastupaju u ligama van svojih matičnih zemalja. No, direktor komunikacija UEFA-e  William Gaillard izjavio je da će se o tome pitanju odlučivati među zainteresiranim ligama i savezima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.