Celtic osvojio Liga Cup
Junak utakmice Darren O'Dea

Papac i društvo pali nakon produžetaka

Celtic osvojio Liga Cup

M. Maksimović

Fudbaleri Celtica su danas po 14. put u svojoj istoriji osvojili Škotski Liga Kup. U finalnom susretu na Hampden Park, Celtic je savladao najvećeg rivala, ekipa Glasgow Rangersa našeg Saše Papca 2:0 nakon produžetaka.

U ovoj sezoni Rangersi su u avgustu mjesecu slavili kao gosti u Old Firm derbiju, nakon čega već treću utakmicu zaredom mreža Celtica ostaje netakmuta. Danas je Celtic upisao 21. pobjedu u Old Firm duelima barem kada je u pitanju Liga Cup. Celtic je posljednji put osvojio Liga Cup 2006.godine kada je u finalu sa 3:0 nadigrao Dunfermline.

U današnjem finalu pitanje pobjednika je riješeno tek nakon produžetaka. Nakon što je 90. minuta završeno bez golova, već u prvoj minuti prvog produžetka Celtic je poveo. Nakamura je izveo slobodan udarac, Darren O'Dea je glavom loptu poslao pod prečku gola McGregora. Pitanje pobjednika je riješeno u sudijskoj nadoknadi drugog produžetka. Broadfoot je srušio McGeady u kaznenom prostoru, sudija McDonald je pokazao na bijelu tačku, Broadfootu put u svlačionicu. Siguran izvođač je bio upravo Aiden McGeady za pobjedu Celtica 2:0.

Ovo je danas bila prva pobjeda Celtica nad ekipom Glasgow Rangersa u finalu Liga Cupa nakon 1983. godine. Naš internacionalac, Saša Papac je odradio na visokom nivou cijelu utakmicu.

Hampden Park, gledalaca: 51,193
Celtic - Glasgow Rangers 2:0 (0:0)
Strijelci: 1:0 - O'Dea (91.), 2:0 - McGeady (119.)
Sudija:  Douglas McDonald
Žuti karton: Boruc,Hinkel,O'Dea,McGeady (Celtic),  Weir, McCulloch, Novo (Rangers)
Crveni karton: Kirk Broadfoot (Rangers)

Celtic: Boruc, Hinkel,Loovens,McManus,O'Dea (od 105.Wilson),
Caldwell,NakamuraBrown,Hartley (od 72.Samaras),McGeady, McDonald.
Trener: Gordon Strachan

Rangers: McGregor,Whittaker,Weir,Broadfoot,Papac, Davis,
McCulloch (od 82.Dailly)Ferguson,Mendes,Miller (od 58.min Novo),
Lafferty (od 76.Boyd).Trener: Walter Smith

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije