Česi šokirali Sloveniju
Noka sve dalje od polufinala

Slovenija zamo do nemogućeg

Česi šokirali Sloveniju

M. Maksimović

U posljednjoj utakmici prvog kola drugog kruga takmičenja, Češka se pobrinula za iznenađenje pobjedivši Sloveniju 37:35. Česi su u drugi krug krenuli bez bodova, dok je Slovenija na svom kontu imala dva. Sada su obe selekcije bodovno poravnate, sa malim šansama da dohvate polufinale. To za Češku nije iznenađenje, ali za Sloveniju jeste veliko razočarenje, pogotovo nakon dvije pobjede nad Švedskom i Njemačkom.

Ono što večeras dešavalo na parketu dvorane Olympiahalle u Innsbrucku teško je objasniti. Pogotovo ako se gleda iz ugla reprezentacije Slovenije. Česi su imali nakon prvog poluvremena devet golova prednosti, na kraju su spašavali pobjedu u samoj završnici utakmice.

Utakmica je do desete minute tekla normalnim tokom, kada dolazi do nevjerovatnog pada igre Slovenaca. Punih devet minuta Slovenija je ostala bez gola, dok su na drugoj strani Česi realizovali pa skoro svaki napad, što je za posljedicu imalo veliku seriju od 7:0. Do kraja poluvremena Slovenci su primili čak 21 gol. Na semaforu je stajalo nevjerovatnih 21:12.
Škof je od 18 lopti uhvatio jednu.

U drugom poluvremenu klasična jurnava po terenu, a najviše posla je imao oficijalni spiker u dvorani koji u pojedinim trenucima nije imao vremena za predah, jer su golovi padali kao na tekućoj traci. Slovenija je iz minute u minutuu toj jurnjavi uspijevala smanjiti zaostatak na 6-7 golova, što je i dalje izgledalo kao nemoguća misija, ali skoro i da se to dogodilo. Za četiri minute Slovenija je napravila 5:0, pa je sedam minuta prije kraja Češka vodila samo tri razlike. Međutim kada je trebalo, Slovenci nisu realizovali svoje napade, pa je sve ono što su do tog trenutka napravili palo u vodu.

Česi su zabili tri gola za 37:31, ali se Slovenci ne predaju, u zadnje tri minute nisu primili niti jedan gol, ali to je ipak bilo premalo vremena za više od četiri postignuta gola. Česi su imali nevjerovatnu realizaciju, od 60 udaraca na gol, zabili su 37 golova,  Filipa Jicha je zabio čak 12, a uputio je 19 udaraca na gol Slovenije. Petr Stochl je također imao velikih 18 odbrana. Kod Slovenije, Kavtičnik je postigao 8 golova, Aloša Rezar je sakupio 12 odbrana. Najviše lopti je potrošio Luka Zvižej, devet, a postigao je tri gola.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.