Historija je ispisana: Gruzija osvojila prvi bod na Evropskim prvenstvima

Češka se spasila

Historija je ispisana: Gruzija osvojila prvi bod na Evropskim prvenstvima

Eldar Ganibegović

U terminu od 15:00 sati odigrana je prva utakmica drugog kola u grupi F na EURO-u. Selekcije Gruzije i Češke remizirale su rezultatom 1:1, a ovaj meč ostat će upamćen po tome što je Gruzija osvojila prvi bod ikad na Evropskim prvenstvima.

Gledali smo dosta sadržajno prvo poluvrijeme. Već u trećoj minuti Giorgi Mamardashvili zaustavlja udarac Adama Hlozeka, a zatim i Patricka Schicka.

Zuriko Davitashvili u desetoj minuti pada u kaznenom prostoru Češke, ali ni govora o penalu tu nije bilo.

Giorgi Mamardashvili zaustavlja udarac Adama Hlozeka koji odbijenu loptu ipak šalje u gol u 23. minuti, ali je nakon VAR probjere utvrđeno igranje rukom i gol Češke je poništen.

Vaclav Cerny je četiri minute kasnije imao veliku šansu i izašao jedan na jedan s gruzijskim golmanom, ali fantastični Giorgi Mamardasvhili ponovo brani.

Guram Kashia je imao veliku šansu na startu nadoknade. S nekoliko metara je loše šutirao i brani golman Češke.

Oglasi

No, ranije u toj akciji jedan igrač Češke je igrao rukom. Sudac Daniel Siebert je to pogledao i pokazao na bijelu tačku.

Odgovornost je preuzeo Georges Mikautadze i donio prednost Gruziji, koju nedugo zatim Giorgi Mamardashvili ponovo spašava kada je sjajnu šansu imao Patrik Schick.

Anzor Mekvabishvili u 57. minuti propušta uduplati prednost Gruzije, a onda je uslijedila kazna.

Samo dvije minute kasnije Ondrej Lingr glavom pogodio stativu na drugoj strani, na pravom mjestu se našao Patrik Schick i poslao loptu prsima u mrežu.

Do kraja utakmice gledali smo uglavnom nalete Češke koja je nastojala doći do pobjede, no Gruzija je izdržala sve nalete i završeno je bez pobjednika.

Oglasi

Gruzija je čak u posljednjim sekundama imala kontranapad tri na jedan, ali nije uspjela doći do gola i pobjede, košarkaškim rječnikom rečeno, uz zvuk sirene. 

Sada i Češka i Gruzija imaju po jedan bod u grupi F i u 3. kolu će morati ići na pobjede kako bi se nadali plasmanu u osminu finala.

Na današnjoj utakmici, spomenimo i to, četvrti sudija je bio najbolji bh. sudija, Irfan Peljto.

Podsjetimo, Češka će igrati protiv Turske, a Gruzija protiv Portugala. Te utakmice igraju se 26. juna od 21:00 sati.

Kasnije danas u ovoj grupi igrat će se utakmica Portugala i Turske. Taj meč se igra na Signal Iduna Parku u Dortmundu od 18:00 sati.

Od 21:00 danas ćemo pratiti utakmicu Belgije i Rumunije u grupi E, gdje je jučer Ukrajina slavila s 2:1 protiv Slovačke.

EURO 2024, grupa F, 2. kolo.

Gruzija - Češka 1:1

Gruzija (3-5-2): Mamardashvili; Kvirkvelia, Kashia, Dvali; Kakabadze, Kochorasvili, Mekvabshvili, Davitashvili, Tsitaishvili; Kvaratskhelia, Mikautadze.

Češka (3-4-3): Stanek; Hranac, Holes, Krejci; Jurasek, Souček, Provod, Coufal; Hlozek, Cerny, Schick.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi