Championship u rukama stranaca

Vincent Tan je jedan u masi

Championship u rukama stranaca

Već odavno engleski klubovi padaju u ruke bogatih inostranih moćnika ili kompanija, koje su 'razgrabile' gotovo sve klubove u Premier ligi. Taj trend je nastavljen i u Championshipu.

Posljednji klub koji je prodan inostranim vlasnicima je Wolverhampton, koji je jutros preuzela kineska kompanija Fosu. Prema navodima BBC-a, ta investicija je vrijedna 45 miliona funti.

Kinezi su vlasnici još nekoliko klubova u Championshipu, a zanimljiv je podatak da od 24 tima druge engleske lige čak polovina pripada strancima.

Nama najzanimljivije ime među njima je Vincent Tan, koji je većinski vlasnik i FK Sarajevo, a društvo mu čine Amerikanci, Tajlanđani, Kinezi, Kuvajćani, Indijci...

klub vlasnik država
Aston Villa  Tony Xia  Kina
Birmingham  Carson Yeung, Liu Xingcheng  Hong Kong/Kina
Blackburn  Balaji & Venkatesh Rao  Indija
Fulham Shahid Khan  SAD
Reading Narin Niruttinanon, Sasima Srivikorn, Sumrith Thanakarnjanasuth Tajland
Cardiff Vincent Tan Malezija
Norwich Delia Smith, Michael Wynn-Jones, Michael Foulger Vels/Engleska
QPR  ony Fernandes, Lakshmi Mittal Malezija/Indija
Sheffield Wed. Dejphon Chansiri  Tajland
Wolves  FOSU Kina
Leeds Massimo Cellino/Hisham Ahmed Al Rayes Italija/Katar
Nottingham  The Al Hasawi Family  Kuvajt

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi