Chelsea i Bayer u osmini finala

Liga prvaka, grupa E

Chelsea i Bayer u osmini finala

Nogometaši Chelseaja i Bayera uspjeli su izboriti plasman u osminu finala ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka.

Večeras su odigrane dvije utakmice u okviru grupe E Lige prvaka. Chelsea je pobijedio špansku Valenciju, rezultatom 3:0, dok je Bayer Leverkusen remizirao sa Genkom, ali Apotekari će ipak ići u drugi krug ovog elitnog klupskog takmičenja. 

Chelsea - Valencia 3:0

Chelsea je na svom Stamford Bridgeu dočekao Valenciju, isprativši ih sa tri pogotka u mreži. Domaći su praktično iz prve akcije došli do vodstva, a strijelac vodećeg gola bio je Didier Drogba. Mata je nesebično uposlio Drogbu, koji se lijepo snašao i sa nekih 10-ak metara pogodio mrežu Diega Alvesa. 

Nakon tog gola, londonski Plavci su se povukli, te su terensku incijativu prepustili Šišmišima. U 5. minuti, Valencia je imala odličnu šansu. Jordi Alba je šutirao iskosa, sa nekih šest ili sedam metara, a lopta je završila na stativi. Nastavila je Valencia dominirati i u sljedećih 20-ak minuta, ali bez konkretnih šansi. U 22. minuti, bilo je sigurnih 2:0. Ramires je iskoristio nesporazum u odbrani španske momčadi, te udvostručio vodstvo domaćih. Victor Ruiz, defanzivac Valencije, bio je tragičar.

Sigurnim vodstvom londonskog sastava otišlo se na predah. Tempo igre je pao u drugom poluvremenu, a domaća odbrana je bila postavljena jako dobro. Iako je Valencija i dalje nastavila čuvati loptu u svom posjedu, većih šansi nije bilo. U 73. minuti je viđena velika šansa za Chelsea, ali Drogba je bio neprecizan. Samo tri minuta kasnije, isti igrač postiže svoj drugi gol na ovom susretu i tada je već bilo sigurno da će Chelsea ići u drugi krug natjecanja.

Juan Mata je asistirao po drugi put, a Drogba je izašao sam pred Diega Alvesa i sigurnom završnicom donio vodstvo od 3:0 svojoj ekipi. Ovo je londonskim Plavcima bila treća pobjeda u ovosezonskoj kampanji Lige prvaka, koja im je omogućila prvu poziciju u grupi E. Valencia će takmičenje nastaviti u Evropskoj ligi, na proljeće naredne godine.


Genk - Bayer Leverkusen 1:1

Genk je na svojoj Cristal Areni, pred nešto manje od 20.000 gledalaca, ugostio Bayer Leverkusen. Susret je okončan bez pobjednika, rezultatom 1:1. Domaći su došli u vodstvo u 30. minuti, kada je Jelle Vossen pogodio mrežu Bernda Lena. Poslije tog gola, gosti su krenuli u ofanzivu, ali u prvom poluvremenu nisu uspjeli poravnati rezultat, te se na poluvrijeme otišlo sa minimalnom prednošću domaćih.

Drugo poluvrijeme donosi potpunu dominaciju Apotekara, koji su tek u 79. minuti došli do poravnanja. Tada je Eren Derdiyok, na asistenciju Sidneya Sama, postavio konačnih 1:1. Švicarac je tako dokazao da se nalazi u odličnoj formi, a ovo mu je šesti pogodak u posljednje četiri utakmice. 

Bayer je ovim remijem izgubio prvo mjesto u grupi E, jer je Chelsea u Londonu slavio protiv Valencije. Ipak, Apotekari mogu biti zadovoljni, jer je su ispunili svoj primarni cilj, a to je plasman u narednu rundu Lige prvaka.

Grupa E, 6. kolo:
Chelsea - Valencia 3:0 (Drogba 3, 76, Ramires 22)
Genk - Bayer Leverkusen 1:1 (Vossen 30 / Derdiyok 79)



Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.