Za Arsenal u derbiju danas dao čak 10  golova, tri reprezentacije se bore za njega

Vanserijski talenat

Za Arsenal u derbiju danas dao čak 10 golova, tri reprezentacije se bore za njega

Edmir Škorić
Teme:

Mladi napadač Chido-Obi Martin danas je oduševio fudbalski svijet pošto je za mladi tim Arsenala zabio čak 10 golova.

Dok su Arsenalove zvijezde prvog tima bile na treninzima ili u gostima sa svojim nacionalnim timovima, pažnja je usmjerena na akademske zvijezde kao što je Chido Obi-Martin.

Ovaj tinejdžer ukrao je šou dok je Arsenalova U16 ekipa pobijedila vršnjake iz Liverpoola sa 14:3. Obi-Martin, koji uglavnom igra za U18 ekipu Arsenala, postigao je čak 10 golova.

Rođen u Danskoj 2007. godine, Obi-Martin se preselio u Veliku Britaniju kao tinejdžer nakon što je zapeo za oko tokom omladinske karijere u Kopenhagenu. Prošle sezone je igrao dva puta u Premier ligi do 18 godina, ali je ove sezone nastupao redovnije.

Ovaj 15-godišnjak je postigao svoj prvi het-trik za mlađe od 18 godina ove sezone protiv Southamptona, a također je igrao u Arsenalovoj UEFA Omladinskoj ligi dvomeč protiv Seville.

Između te dvije utakmice Omladinske lige, mladić je dobio poziv u ekipu do 21 godine i odigrao 20 minuta u pobjedi protiv Brightona. Čak se pridružio Artetinim zvijezdama prvog tima na treningu prije nego što je Sevilla stigla u sjeverni London, iako na kraju nije bio dio tima za dan utakmice.

Oglasi

Navijači Arsenala vjeruju da je riječ o igraču kojeg čeka velika budućnost i žele da ga Mikel Areta što prije uvrsti među seniore iako mu je tek 16 godina.

Na međunarodnom nivou, Obi-Martin ima impresivnih sedam golova u devet utakmica za ekipu Danske do 17 godina. Četiri od njih došla su u pobjedi od 6:2 nad Norveškom, dok je njegov posljednji gol stigao u oktobru u remiju sa Austrijom (2:2).

Jesper Mikkelsen je Obi-Martinov trener na međunarodnom nivou do 17 godina, a za Bold je govorio o kvalitetima ovog mladića u oktobru. "Trenutno je zaista dominantan zbog svoje građe, ali ne mislim da je to jedini razlog".

"Njegova najveća karakteristika i izazov je to što on zaista želi da postiže golove. Kad kažem da to može biti i mana, mislim da ponekad može da igra svoju igru. Uvijek je u potrazi za šansama, pri čemu zaboravlja za svoje saigrače".

Obi-Martin takođe ima pravo da igra za Englesku - koju je predstavljao na nivou do 16 godina - ili Nigeriju, preko svog oca. Govoreći u oktobru, šef odjela za talente DBU-a Kenneth Heiner-Moller je nagovijestio da mladi golgeter neće biti pod pritiskom da svoju budućnost posveti reprezentaciji Danske.

"Imamo pristup u DBU-u da nećemo pokušavati nikoga uvjeriti da treba da igra za dansku reprezentaciju," rekao je Heiner-Moller za All Nigeria Soccer . „Morate da želite. Ako želite da predstavljate drugu zemlju, to je u redu", dodao je on.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Nećemo izbaciti Chida ako želi da igra za Englesku. Ali ako želi da igra za Dansku, vjerovatno bi bila šteta da ga ne izaberemo", poručio je Heiner-Moller.

Arsenal je kao klub poznat po tome da ima dobru skaut službu koja dovodi vrhunske talente, a čini se da je u slučaju Danca napravljen pun pogodak. No, njegovo vrijeme tek dolazi, ali dati 10 golova za svoj tim i to u derbiju protiv Liverpoola, zaista nije mala stvar.

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi