Čile traži prvu pobjedu nakon 48 godina

Čile - Honduras

Čile traži prvu pobjedu nakon 48 godina

Jedna od utakmica koja bi mogla konačno zadovoljiti navijače koji uživaju u napadačkom nogometu mogla bi biti današnja između Čilea i Hondurasa, dva tima koji su u kvalifikacijama igrali sjajno.

Honduras je direktan plasman u Južnu Afriku ostvario zahvaljujući pobjedi Amerikanaca u 93. minuti protiv Kostarike, dok je Čile u južnoameričkim kvalifikacijama završio na drugom mjestu sa samo bodom manje od Brazila. Ipak, oni koji su pomno pratili kvalifikacije u Južnoj Americi slažu se u tome da je Čile igrao najljepši nogomet, ljepši od Brazilaca i Argentinaca.

U grupi H u kojoj je Španija apsolutni favorit za prolazak dalje, Čile i Honduras zajedno sa Švicarskom vide svoju šansu da se nađu u drugom krugu. Iz tog razloga današnja utakmica ova dva tima u mnogome će odlučivati o daljoj sudbini  Los Rojosa i Los Catrachosa.

Honduras se na SP vraća nakon 28 godina, a na jedinom dosadašnjem nastupu u Španiji 1982. godine su dosta namučili Špance, odigrali neriješeno sa Sjevernom Irskom, a poraženi su od Jugoslavije. Danas žele ostvariti prvu pobjedu. Čile zadnju pobjedu na SP upisao još prije tačno 48 godina. Na današnji dan 1962. godine Čile je na prvenstvu koje se igralo kod njih u utakmici za treće mjesto bio bolji od Jugoslavije. U Francuskoj 1998. godine su grupu prošli s tri remija.

Selektor Čilea Marcelo Bilesa u Južnoj Americi je poznat pod nadimkom El Loco (luđak). Jedne prilike je odvojio odbrambene igrače od napadača toliko vremena da su se poželjeli nakon izvjesnog vremena, a čovjek provodi po desetak sati dnevno gledajući snimke utakmica svojih protivnika. Argentinac igra u formaciji 3-3-1-3. Danas ga zanima samo pobjeda.

S druge strane Reinaldo Rueda je čovjek koji dosta vremena provodi u evropskim klubovima gdje uči od velikih stručnjaka. U Kolumbiji je vodio mlade selekcije do 17 i 19 godina i s obje je ostvario plasman među četiri najbolje na svijetu, ali priliku u A reprezentaciji nije dobio. Honduras je odveo na SP i ovoj zemlji je stekao status legende.

Bielsa u današnjoj utakmici najvjerovatnije neće moći računati na prvog napadača Humberta Suaza, koji bi zbog povrede trebao početi na klupi, a njegovo mjesto u vrhu napada će zauzeti Esteban Paredes. Kod Hondurasa također ima problema s povredama. Dva najbolja igrača, Wilson Palacios i David Suazo žale se na povrede, ali bi veznjak Tottenhama mogao zaigrati, dok bi umjesto Suaza u vrhu napada zajedno sa Carlosom Pavonom mogao zaigrati Walter Martinez.

Vjerovatni sastavi:
ČILE: Bravo – Ponce, Jara, Vidal – Millar, Medel, Carmona – Fernandez – Sanchez, Paredes, Beausejour
HONDURAS: Valladares – Sabillon, Chavez, Izaguirre, Figueroa – Turcios, Palacios, Gueavara, Leon – Pavon, Suazo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.