Čirjak uživa u FK Sarajevo: Bitna pobjeda na otvaranju sezone

Igrač kojeg svaki trener želi imati u timu

Čirjak uživa u FK Sarajevo: Bitna pobjeda na otvaranju sezone

A. Beganović

Frane Čirjak je u redove Sarajeva stigao prije mjesec i pol, a ako se po jutru dan poznaje, onda će opravdati epitet pojačanja.

Prošlosezonski rezultatski neuspjeh donio je velike promjene u FK Sarajevo. Na mjesto prvog čovjeka sportskog odjela kluba vraćen je Emir Hadžić, koji je u bliskoj prošlosti sa Bordo timom osvojio nekoliko trofeja, a njegov prvi potez bio je dovođenje Feđe Dudića na mjesto šefa stručnog štaba.

Povratak Hadžića i dolazak Dudića značio je i promjene u igračkom kadru, a jedan od prvih koji je doveden i od kojeg se s pravom mnogo očekuje u budućnosti je nekadašnji veznjak Zrinjskog, Frane Čirjak.

Znali su Hadžić i Dudić da im u veznom redu treba fudbaler koji poznaje premijerligaške prilike i koji se već dokazao u elitnom bosanskohercegovačkom rangu i koji je za razliku od mnogih igrača koji napuste Premijer ligu, u svom novom klubu u inostranstvu, imao zapaženu ulogu na terenu.

Nije 27-godišnji hrvatski veznjak igrač zbog čijeg će dolaska se "zapaliti" forumi i društvene mreže, nije "ime" zbog kojeg će navijači "u nebesa" dizati onog koji ga je odveo, no zato je igrač koji svoj posao obavlja profesionalno, koji nema mrlje u svojoj karijeri. Radilica na terenu, dobri duh svlačionice i igrač kojeg svaki trener želi imati u timu. Takav je Čirjak s kojim smo razgovarali nakon gostujuće pobjede Sarajeva nad Borcem.

U Sarajevu si nekih mjesec i pol, pa možeš li nam reći, kako si primljen u klubu?

Oglasi

"Primljen sam na vrhunski način. Čelni ljudi kluba i igrači su me dočekali na jedan sjajan način i mogu samo da im se svima zahvalim. Nemam nikakvih zamjerki, doista je sve na vhunskom nivou. Užitak je biti dio FK Sarajevo, užitak je trenirati jer svi su motivirani i predani kako bi se ostvarile klupske ambicije".

Nakon dvije sezone u Ukrajini i Bugarskoj, na red je došao povratak u Premijer ligu? Da li ti se bilo teško vratiti u elitni rang bh. fudbala?

"Ne, zašto bi? Bio sam u Premijer ligi, dobro poznajem situaciju. Kada sam čuo da me Sarajevo želi i kada su mi predstavljeni plan i program, nisam se sekunde dvoumio. Stigao sam u veliki klub, koji ima veliku navijačku bazu i fudbaleri u takvim klubovima mogu samo uživati".

Sticajem okolnosti, premijerni nastup u dresu Sarajeva imao si u derbiju sa Borcem. Naravno, ukoliko ne računamo prijateljske susrete. Slavili ste na gostujućem terenu. Komentar utakmice?

"Teška utakmica, prije svega jer se igralo po velikoj vrućini. Vrijeme nam nije išlo u prilog, ali kako je bilo nama tako je i našim protivnicima. Odradili smo dobre pripreme i svi skupa smo bili željni vidjeti kako će sve to izgledati u prvom zvaničnom susretu. Moram reći da nam je šef do detalja predstavio njihove mane i vrline. Uspjeli smo nametnuti svoj stil igre i po svemu prikazanom, mislim da smo zasluženo slavili protiv neugodnog protivnika".

Oglasi

Koliko je bitno slaviti u prvom prvenstvenom susretu i to protiv ljutog rivala?

"Iskreno, jako bitno je u sezonu krenuti s pobjedom. Dobije se na samopuzdanju, gradi se i taj pobjednički mentalitet i dobra atmosfera u timu. Znači ta pobjeda, ne treba da se lažemo, no danas je novi dan, slijede nam novi susreti, tako da o Borcu se nakon posljedenjeg sudijskog zvižduka više ne razmišlja".

Podsjetimo, nekadašnji fudbaler mostarskog Zrinjskog dres Plemića nosio je 79 puta u službenim nastupima. Sa Zrinjskim je Čirjak u sezoni 2017/2018 osvojio naslov prvaka Bosne i Hercegovine. U 79 odigranih utakmica Čirjak je za Zrinjski postigao dva pogotka kojima je dodao i deset asistencija.

Nakon tri godine provedene u Zrinjskom 26-godišnji fudbaler se otisnuo u Ukrajinu. Potpisao je ugovor sa tamošnjim članom elitnog ranga Lvivom. Odmah po dolasku u ovaj klub Čirjak se izborio za mjesto u timu, a ukupno je za sezonu i pol za Lviv odigrao 36 utakmica i pritom je postigao jedan pogodak kojem je dodao i osam asistencija.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Nakon što je Rusije izvršila agresiju na Ukrajinu Čirjak se vratio u Hrvatsku, a krajem marta skrasio se u Bugarskoj, tačnije u Lokomotivu iz Sofije. Za ovaj klub je odigrao šest utakmica, a u svom posljednjem nastupu postigao je pogodak.

Na kraju dodajmo da je prije dolaska u Zrinjski hrvatski veznjak nastupao za Luzern, Zagreb i Zadar.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

atko70
Sano jako i do titule ????
6 3
posto_tad_nisu_postojali
Može plata i nekoliko milja samo nek je redovna
0 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi