Ćiro se prisjetio anegdote zbog koje je ušao u legendu
EPA

Magnet za novac

Ćiro se prisjetio anegdote zbog koje je ušao u legendu

Nekadašnji bh. selektor Miroslav Ćiro Blažević u svom životu prošao je gotovo sve - od čovjeka koji je radio teške fizičke poslove do trenera koji je sa Hrvatskom osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu. 

Obzirom da je bio obdaren brilijantnom inteligencijom i snalažljivošću, Ćiro je za vrijeme života u Švicarskoj brzo naučio jezik i potom završio trenersku školu. Treći angažman u ovoj zemlji imao je u klubu po imenu Lausanne-Sport koji pamti po anegdoti zbog koje je ušao u legendu. 

On je, naime, sa čelnicima kluba dogovorio da će dobiti premije za svaku utakmicu na kojoj će biti više od sedam hiljada gledatelja, a kako bi ostvario finansijsku dobit dosjetio se zanimljive ideje. 

"Vidim ja na treneru našeg golmana, švicarskog reprezentativca Erica Burgenera kako zna s loptom, kuži nogomet, prostor, ima ideju. Ma, nemam si što razmišljati. Najavim ja u novinama da će mi on zaigrati na mjestu centarfora. I dođe 27 hiljada ljudi, da čovjek i gol, eto…

Još i danas se o tome priča u Švicarskoj. Burgener je kasnije napravio sjajnu karijeru, bio je dugogodišnji golman i kapiten švicarske nacionalne vrste. Ljudi moji, to vam se dogodilo na Gradskom stadionu u Lausannei, tamo gdje se održava veliki atletski miting, tamo gdje Usain Bolt juri poput vjetra.

Evo, malo sam si tražio, našao sam i datum te utakmice, bilo je to 27. februara 1977. godine. Poslije smo imali stalno pun stadion i dobro smo igrali. Uvijek se dobro igra kad stvoriš dobru atmosferu. Samo kad se sjetim kako su svi bili iznenađeni, a bila je to dobra odluka, jer taj je golman znao igrati nogomet bolje od mnogih igrača", napisao je Ćiro na svojoj službenoj stranici.

Trener svih trenera na klupi Lausanne-Sporta se zadržao do 1979. godine nakon čega je preuzeo reprezentaciju Švicarske.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi