Ciudad pao, Barca i Ademar u finalu

Kup kralja, polufinale

Ciudad pao, Barca i Ademar u finalu

Adnan Beganović

U finalu španjolskog rukometnog Kupa kralja igrat će Ademar i Barcelona. Ademar je u polufinalu pobijedivši Ciudad (26:24) napravio veliko iznenađenje, dok je Barcelona u triler završnici bila bolja od Portlanda (35:34).

Veliko iznenađenje priredili su rukometaši Ademara u polufinalu Kupa kralja. Iako su prije početka susreta sa Ciudadom bili prežaljeni, rukometaši Ademara borbenom igrom nadoknadili su evidentnu igračku kvalitetu, koja je na strani Ciudada. Početak susreta pripao je Ademaru koji je već u 8. minuti imao višak od pet golova (6:1), da bi do kraja prvog dijela svoju prednost još više povećao (15:8).

Početak drugog dijela pripada Ciudad koji sa 4 uzatopna pogotka hvata priključak. U posljednjih sedam minuta ulazi se sa prednošću Ademara od 5 golova, ali Ciudad se nije predavao i uspio je gotovo dostići prednost (25:24), no zadnji pogodak na utakmici postiže Ademar i tako obezbjeđuje plasman u finale.

Kod Ademara sa po 5 pogodaka najefikasniji su bili Héctor Castresana, Dalibor Doder i Denis Krivochlykov, dok se bh. reprezentativac Nikola Prce nije upisao u listu strijelaca, a kod Ciudada sa 6 postignutih pogodaka najučinkovitiji je bio Roberto Garcia.

I u drugom polufinalnom duelu viđen je veoma zanimljiv susret. Nakon velike borbe Barcelona je uspjela pobijediti Portland (35:34) i opravdati ulogu favorita, no sam konačan ishod govori da Kataloncima nije bilo niti malo lako. Prvi dio utakmice prošao je u izjednačenoj igri, a Barcelona se tek krajem poluvremena uspjela odvojiti na solidnih tri gola prednosti (19:16). Sredinom drugog poluvremena Barca je došla do velikih plus osam (30:22) i ta da se činilo da je pitanje pobjednika riješeno. Međutim, tako nisu mislili rukometaši Portlanda koji borbenom igrom uspjevaju u samu završnicu ući sa samo jednim golom zaostatka (33:32), no za veliki preokret nisu imali snage.

Kod Barcelone Laslo Nagy sa 8 i Victor Tomas, te Jesper Noddesbo sa po 5 pogodaka bili su najefikasniji, dok su kod Portlanda Marius Jurkiewizcz sa 7 i Gedeón Guardiola sa 5 pogodaka bili najučinkovitiji.

Kup kralja, polufinale:
Barcelona Borges – Reyno de Navarra 35:34
Reale Ademar – Ciudad Real 26:24

Kup kralja, finale, nedjelja, 21.03:
Barcelona Borges – Reale Ademar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.