Ćosić iz dalekog Kazahstana: Džidu i Nikolu i danas ovdje spominju

Brani boje Shakhtera

Ćosić iz dalekog Kazahstana: Džidu i Nikolu i danas ovdje spominju · Intervju

A. Beganović

Bosanskohercegovački fudbaler Đorđe Ćosić je početkom godine preselio u Kazahstan, odnosno pojačao je redove Shakhter Karagande.

Đorđe Ćosić bio je važan kotač šampionskog tima banjolučkog Borca, pa je mnoge iznenadilo kada je na početku prošle sezone raskinuo ugovor sa tada aktuelnim prvakom.

Nekoliko mjeseci je Ćosić bio bez kluba, a onda je početkom godine prihvatio ponudu iz Kazahstana i nije pogriješio. Izborio se za mjesto u timu, zadovljan je uslovima u Kazahstanu, a i iz ove daleke zemlje prati i dešavanja u Premijer ligi.

Nakon nekoliko sezona u Premijer ligi prihvatio si ponudu iz dalekog Kazahstana, odnosno od Shakhter Karagandu. Da li si se bojao novog izazova?

"Pa iskreno da vam kažem, nisam se bojao izazova i inostranog angažmana, zelio sam da se otisnem dalje i probam nešto novo. Do saradnje je došlo preko mog prijatelja, Nikole Vasiljevića. On je kao što znate igrao tu sa ostavio veliki trag i eto došlo je do saradnje sa Shakhterom".

Reci nam nešto o klubu i gradu?

"Klub je jedan od većih u kazahstanskoj ligi, jedini koji nije ispadao u niži rang nikada. Grad broji oko 500.000 stanovnika i imate sve sto vam treba. Nedaleko od Karagande se nalazi glavni grad Nur Sultan tako da je i to olakšavajuća okolnost. Kada sam došao zatekao sam snijeg, mnogo snijega. Jako je zima, zimi zna da bude i do -35 stepeni. Sad je mnogo ljepše kada dolazi ljeto, zaista je lijep grad ."

Brzo si se prilagodio na novu sredinu. Izborio si se za mjesto u timu, Sasvim sigurno si zadovoljan?

Oglasi

"Da, nije bilo nekih problema koji mogu pratiti igrače kada promijene sredinu. Igram, kao sto ste rekli i to je najvažnije. Izborio sam se za mjesto u timu i mogu da budem zadovoljan prikazanim do sada."

U jedanaest odigranih utakmica ostvarili ste pet pobjeda, isto toliko poraza i jedan remi. Je li moglo bolje?

"Tu smo, oko sredine tabele. Bliže vrhu, imamo i utakmicu manje. Olakšavajuća okolnost je što smo svi tu u nekih 5,6 bodova i svi igraju toplo-hladno. Nadamo se još boljim rezultatima. Primarni cilj je izlazak u Evropu i vjerujemo da ćemo ga ostvariti".

Liga u Kazahstanu u odnosu na Premijer ligu BiH?

"Liga jako slična našoj u Bosni i Hercegovini. Igra se čvrst fudbal sa mnogo duela i mnogo se trči. Svako svakog možeš dobiti i nema velikih favorita."

Oglasi

Nekoliko bosanskohercegovačkih fudbalera ostavilo je dubok trag u tvom sadašnjem klubu?

"Da, u pravi ste. Aldin Džidić i Nikola Vasiljević su ostavili jako dubok trag ovdje. I dan danas ih spominju kao jako dobre ljude i itekako dobre fudbalere. Dva puta su bili šampioni. Koliko se sjećam Džida je i kapiten bio. Mislim da se sjećamo svi one utakmice sa Celtikom kada su izgubili u gostima sa golom razlike i ispali u playoffu Ligu šampiona."

Stigao si početkom sezone, kakvi su tvoji planovi?

"Moji planovi su odigrati do kraja sezone i vidjeti šta i kako. Trenutno razmišljam samo o tome. Pružati što bolje igre, pomoći timu da ostvari što bolje rezultate. Vidjećemo, ugovor mi je do novembra".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj, kako komentarišeš nedavno završenu sezonu u Premijer ligi?

"Pratim Premijer ligu Bosne i Hercegovine u slobodno vrijeme. a imam ga malo više ovdje. Tako da jako često pratim utakmice, pogotovo Borca. Drago mi je što su izborili izlazak u Evropu i da što duže tu ostanu. Kao i Zrinjski, Velež i Tuzla City. Zrinjski se od samog početka izdvojio na tabeli Vođeni jako dobrim trenerom, zasluženo su osvojili naslov. Nadam se da će jedan naš klub konačno izboriti toliko čekanu grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Nadamo se naravno i boljim uslovima za rad, prije svega terenima koji su u katastrofalnom stanju. Naročito kad dođe jesen. Var je najavljen tako da vjerovatno nas ceka dosta regularnija i kvalitetnija liga".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti