Sindikat nezadovoljan odlukama NSBiH u slučaju 'Dujaković i Ćosić' protiv Borca

Sindikat nezadovoljan

Sindikat nezadovoljan odlukama NSBiH u slučaju 'Dujaković i Ćosić' protiv Borca

M. Šljivak

Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine nezadovoljan je odlukom koju je Disciplinska komisija NSBiH donijela u slučaju Siniše Dujakovića i Đorđa Ćosića protiv Borca.

Oni su tokom sezone dobili raskid saradnje s Borcem, a zatim su tražili svoja prava putem Sindikata jer nije sve išlo po dogovoru o isplatama.

Sindikat se u ovom slučaju danas oglasio.

Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine, s ciljem informiranja javnosti o okolnostima vezano za zasjedanje Disciplinske komisije Nogometnog/ Fudbalskog Saveza BiH od dana 18.2.2022., izdaje Saopštenje za javnost.
Naime, disciplinski organ NFSBiH, postupajući po zahtjevu fudbalera Siniše Dujakovića i Đorđa Ćosića, bivših igrača FK “Borac” Banja Luka, nije donijela odluku koja ide u skladu sa zahtjevom fudbalera. Odluka broj 02-448-2/22 od 18.2., koju smo zaprimili putem pravnih saradnika 24.2.2022. neposredno uoči prvog kola nastavka Premijer lige BiH odgodila je obavezu plaćanja dugovanja FK “Borac” Banja Luka prema pomenutim fudbalerima i nije nametnula propisane sankcije klubu.

Podsjećamo, riječ je o igračima koji su po nejasnim okolnostima u jesenjem dijelu takmičarske sezone 2021/22 potpisali raskide svojih ugovora s pomenutim klubom, te više mjeseci čekaju isplatu ugovorenih rata iz međusobnih sporazuma. Disciplinska komisija NFSBiH jasno se stavila na stranu kluba, te je učinila pogrešno i nepotpuno utvrđivanje činjeničnog stanja, pogrešno je primijenila materijalno pravo i napravila grube odredbe postupka.

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini, kao punopravna članica Svjetske unije fudbalera – FIFPRO, uložit će sva raspoloživa pravna sredstva kako bi zaštitili interese naših članova, sjajnih fudbalera i momaka.

S tim u vezi, SPFBiH putem pravnih saradnika obratio se Komisiji za licenciranje NFSBiH, a u toku sutrašnjeg dana naše dopise zaprimit će FK “Borac” Banja Luka, te Apelaciona komisija NFSBiH. Također, putem naših međunarodnih partnera obratit ćemo se i FIFA-i, te ukazati na jasno favoriziranje jednih nad drugima, odnosno ukazati kako se na različit način primjenjuju važeća pravila. Primjera radi, FK “Željezničar” Sarajevo je zbog istog disciplinskog prekršaja dobio informaciju o suspenziji (U međuvremenu je klub sklopio sporazume i izmirio veći dio dugovanja prema bivšim igračima), dok FK “Borac” Banja Luka nije dobio propisane sankcije u predmetima protiv kluba, gdje SPFBiH zastupa igrače.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

S ciljem ispravne informisanosti javnosti u narednim danima objaviti ćemo detaljnu pravnu analizu ovog predmeta, te podsjećamo da je bh. javnost i u prošlosti svjedočila povlaštenom stavu FK “Borac” Banja Luka kada je u pitanju primjena domaćih pravila. To se ogleda kroz predmet Mladena Lučića, kada je Discplinska komisija NFSBiH pomjerila rok isplate duga kluba prema igraču za vrijeme duge zimske pauze ili u predmetu igrača Nemanje Janičića, kojem je suprotno odrebama pravila raskinut važeći ugovor sa FK “Borac” Banja Luka, a koji je u sklopu međunarodne arbitraže na CAS (Međunarodni arbitražni sud za sport), uz pomoć SPFBiH i FIFPRO dokazao destruktivne namjere protiv njega, te mu je ugovor vraćen na snagu.

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH poziva sve bh. igrače da nam se obrate za pomoć i podršku.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

redbull
Sad ce vico nove terene obecati, ne brinite nista. Dupli arsini u reziji najveceg kriminalca u sportu.
7 0
1601834469
Ubice vas vasa pakost…. Ali Borcu mozete samo da se napasete stidnih dlaka ….
0 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi