Cosmos kao nekada - Cantona direktor
Eric Cantona

Na tragu zlatnih 70 - tih

Cosmos kao nekada - Cantona direktor

M. Maksimović

Sedamdesetih godina Cosmos je na najbolji mogući način povezivao novac i sport, naravno kroz spektakl.

Fudbal je u Americi tada bio u povojima, ali su tamo došli i igrali veliki Pele, Beckenbauer, Carlos Alberto,Cabañas, Giorgio Chinaglia, Neeskens, pa i igrači iz bivše Jugoslavije, Buljan, Topić, Bogićević. Stadioni su se počeli puniti, New York je živio sa ovom ekipom koja se raspala 1985.godine.

Prošle godine su tri Engleza Paul Kemsley, Carl Johnson i Terry Byrne sve ponovo pokrenuli.Iako nemaju seniorsku ekipu, niti igrače, Kemsley, Pele (počasni predsjednik kluba) i ostatak ekipe se okrenuo projetku koji za cilj ima ekipu u MLS -u vrlo brzo. Još jedan korak je napravljen, a legendarni Eric Cantona je imenovan direktorom kluba.

''Vrlo sam počašćen što sam se pridružio legendarnom klubu kao što je New York Cosmos. Ovo je prekrasan i velik projekt. Cosmos je odlično zamišljen klub s velikom prošlošću, radi se o mješavini fudbala i umjestnosti. Učinit ću sve kako bismo ponovno postali najbolji klub u SAD-u, a s vremenom i jedan od najboljih klubova na svijetu'', rekao je Cantona.

''Prije tri godine, kada sam prvi put došao na ideju oživljavanja New York Cosmosa, nisam mogao niti sanjati kako bih mogao u klub privući ikonu kakva je Eric Cantona'', izjavio je predsjednik Cosmosa Paul Kemsley.

Predstavnik MLS-a Don Garber izrazio je impresioniranost svime što su ljudi u ovom klubu napravili za kratak period.

''U razgovorima smo s velikim brojem potencijalnih investitora u New Yorku, jer je pokretanje 20.ekipe naš prioritet. Impresioniran sam svime što je Paul Kemsey napravio sa svojim partnerima. Donijeli su veliki broj jako dobrih odluka, radi se o vrlo ozbiljnim ljudima', smatra Garber.









NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.