Cosmos od naredne sezone u NASL

Vraća se velikan američkog fudbala

Cosmos od naredne sezone u NASL

M. Maksimović

Dvadesetsedam godina nakon što se ekipa raspala, Cosmos je ponovo na sceni.Naredne sezone će ovaj ovaj veliki klub iz New Yorka nastupati u okviru NASL (North American Soccer League).

Za sada je to prva stepenica na putu povratka ovog najpoznatijeg fudbalskog kluba u Americi. Upravo je priča o fudbalu u Americi počela zajedno sa Cosmosom koji je osnovan 1971.godine. Klub su osnovali Ahmet  Nesuhi Ertegun, uz pomoć Stevea Rossa, predsjednik kompanije Warner Communications sa željom da u New Yorku zaigraju mnoge velike zvijezde.U tom periodu je se razvijala i tadašnja NASL u kojoj su igrale mnoge velike zvijezde.

To su u to vrijeme bili pravi profesionalci, Cosmos je sa pet naslova i jednim finalom bio najbolji. Ipak bez obzira na pune stadionine, prenose utakmica, fudbal se nije dugo zadržao. Cosmos se raspao 1984.godine, liga već naredne. U tom periodu su dres Cosmosa nosili Pelé, Franz Beckenbauer, Carlos Alberto, Vladislav Bogićević, Ramón Mifflin,
Johan Neeskens, Giorgio Chinaglia, Cabañas, Buljan, Topić i mnogi drugi.

Danas je Cosmom ponovo tu, krenulo se od početka, a ekipa će nastupati za sada u NASL, što je u ovom trenutku za nas druga liga.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.