I čuveni stadion nije odolio: Bageri srušili dio historije

Vrijeme učinilo svoje

I čuveni stadion nije odolio: Bageri srušili dio historije

Admin Čaušević
Teme:

Dio historije koja traje više od 120 godina je otišao niz rijeku.

Stroga pravila o sigurnosti i potreba za modernizacijom čini svoje pa su promjene na kultnima stadionima postala česta pojava.

Dok se neki klubovi odluče za izgradnju novog doma, neki se odluče za rekonstrukciju ili nadogradnju. To je slučaj i sa kultnim Craven Cottage stadionom.

Craven Cotage stadion je smješten u naselju Fulham u Londonu i to uz obale rijeke Temze. Fudbal na ovom mjestu se igra od 1896. godine.

Pauza je napravljena početkom ovog milenija i to iz razloga što nije bilo stolica na stadionu. Lokalne grupe su opstruisale promjene pa je Fulham bio primoran da sezonu i pol igra na Loftus Roadu, stadionu QPR-a.

Neki navijači su čak bojkotovali igranje mečeva na stadionu ljutog rivala te su išli samo na gostujuće susrete.

Oglasi

Riverside Stand Update: March - YouTube

Ipak, radovi su bili neminovni. Nadogradnja je krenula 2003. godine, te je uoči početka sezone 2004-2005 Craven Cottage postrao stadion od 22.000 sjedećih mjesta.

Ovom stadionu se najviše dive zbog njegovog izgleda i arhitekture. Međutim, dio historije je postao stvar prošlosti.

Naime, popularna Riverside tribina koja se nalazi uz obale rijeke Temze je srušena i počela je izgradnja nove koja će kapacitet stadiona povećati na 30.000 mjesta.

Radi se o klasičnoj kombinaciji društvenog utjecaja i modernizacije u kojoj će najviše koristi imati Fulham koji će iznajmljivati poslovne prostore.

Osim toga, zahvaljujući šetalištu koje će se izgraditi urbanističko područje oko stadiona će biti još funkcionalnije i koristit će cijelom okrugu Fulham.

Radovi se uveliko privode kraju, a plan je da sve bude gotovo do nove sezone u kojoj će kako stvari stoje Fulham biti novi član Premiershipa. Trenutno su lideri na tabeli sa 6 bodova prednosti ispred Bournemoutha.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi