Crnogorci i Hrvati perfektni, Srbija jedva do Eurobasketa

Crnogorci i Hrvati perfektni, Srbija jedva do Eurobasketa

Midhat Šljivak

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u košarci koje se igra naredne godine završeno je jučer kada smo doznali i posljednje putnike u Sloveniju.

Šesnaest reprezentacija je kroz kvalifikacije obezbijedilo plasman među 24 najbolja tima Evrope. Neke selekcije su impresivno prošle kvalifikacije, dok su neke za koje se očekivao lagan plasman imale velikih problema.

Od svih reprezentacija najviše je pokazala Crna Gora koja je u grupi sa Srbijom, Izraelom, Estonijom, Islandom i Slovačkom, ostvarila svih deset pobjeda. Posebno impresivne su bile pobjede nad Srbijom. U Beogradu su trojkom Ivanovića sa pola terena stigli do pobjede, dok su u Podgorici upisali mnogo ubjedljiviju pobjedu. Ovaj uspjeh je još veći kada se zna da su Crnogorci nastupili u kvalifikacijama bez svoja dva najbolja igrača Nikole Pekovića i Nikole Vučevića.

Sa druge strane Srbija se plasirala na EP zahvaljujući pobjedi nad Izraelom u zadnjem kolu i to kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe. Interesantno je da je Srbija na čelu sa selektorom Dušanom Ivkovićem bila najveći protivnik proširenju Eurobasketa, a sada tamo ne bi ni bili da do proširenja nije došlo. Iz grupe A na EP je i Izrael koji je igrao veoma dobro, te su zasluženo prošli dalje.

Iz grupe B prolaz su obezbijedile Njemačka i Švedska. Nijemci u ovoj grupi i nisu imali neku konkurenciju pa su završili sa omjerom od 8:0, dok je drugoplasirana Švedska imala omjer 4:4, kao i trećeplasirana Bugarska i četvrtoplasirani Azerbejdžan, no zbog najbolje koš razlike Šveđani su otišli na EP.

Hrvati su u grupi C imali nekonkurentne rivale pa stoga omjer 8:0 i ne čudi. Iz ove grupe dalje ide i Ukrajina koja je imala šest pobjeda i dva poraza, a u grupi su bile još i reprezentacije Austrije, Mađarske i Kipra.

Naša grupa D donijela je prolaz tri selekcije na EP. Naši Zmajevi su fantastičnom napadačkom igrom nakon dugo vremena kvalifikacije okončali veoma uspješno kao prvi u grupi, a iza sebe smo ostavili favorizovanu Gruziju, te Latviju koja će kao trećeplasirana također učestvovati na Euronbasketu. Holandija i Rumunija nisu imale šta tražiti u ovoj grupi, iako su nam Holanđani napravili veliku uslogu kada su kao domaćin iznenadili selekciju Gruzije.

Grupa E je bila možda i najizjednačenija. Poljaci i Finci su bili ispred ostalih i sa omjerom 6:2 idu na Eurobasket, a tamo će se naći i Belgija sa omjerom 5:3. Belgijanci su odlučujuću pobjedu upisali u pretposljednjem kolu nad Finskom.

Italija se prošetala grupom F sa omjerom 8:0 ostavivši iza sebe Tursku i Češku. Turci su kao i Srbija bili veoma blizu ispadanja, ali su na kraju uz dosta sreće ostvarili plasman na EP, gdje će se također naći i Češka.

Pored kvalifikanata od ranije su učešće na Evropskom prvenstvu pored domaćina Slovenije obezbijedile reprezentacije Španije, Rusije, Makedonije, Litvanije, Francuske, Velike Britanije i Grčke.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.