Cruyff stigao da vrati Ajax u evropski vrh
Johan Cruyff se odmah sastao sa Dennisom Bergkampom i Wimom Jonkom

Pred Ajaxom su neki novi dani

Cruyff stigao da vrati Ajax u evropski vrh

Jedan od najboljih igrača Ajaxa i Holandije svih vremena Johan Cruyff vraća se u Amsterdam kako bi posložio stvari u voljenom klubu i vratio ga na puteve stare slave.

U srijedu navečer je kompletna uprava Ajaxa podnijela ostavke zbog sve većeg nezadovoljstva navijača koji na naslov prvaka čekaju već šest godina. Ajax već osam godina nije prošao četvrtfinale u nekom od evropskih takmičenja i sve su to razlozi za povratak Cruyffa.

Cruyff je iz Ajaxa otišao 1988. godine i od tada je vrijeme provodio u Barceloni koju je vodio početkom devedesetih sa klupe, a nakon toga je mnoge stvari radio iz sjenke. Mediji u Barceloni smatraju kako je on jedan od najzaslužnijih za sadašnje stanje u klubu.

Cruyff se 2008. godine vratio u Ajax kako ni polsožio stvari, ali nije bilo razmijevanaj za njegove ideje, pa je odmah otišao iz kluba. U međuvremenu je bio selektor nepriznate reprezentacije Katalonije, a sada dolazi sa željama da Ajax vrati u vrh evropskog i svjetskog nogometa gdje im je i mjesto.

Već se zna i koji će ljudi biti na vodećim pozicijama i koji su prioriteti kluba. Cruyff je naglasio da ga ne zanimaju trofeji omladinskih selekcija već proizvodnja igrača koji će biti spremni da preuzu odgovornost kada pređu u prvi tim. Direktor omladinske škole, koja je godinama važila za najbolju na svijetu, trebao bi biti Dennis Bergkamp, dok će skaut za praćenje talenata biti Wim Jonk.

Ime novog trenera još nije poznato, jer je Cruyff tu izuzetno oprezan. Naime, holandska javnost podržava Franka de Boera, koji sada sjedi na klupi, ali prema informacijama bliskim Cruyffu, on ga baš i ne voli. Zbog toga će Cruyff sačekati neko vrijeme kako bi donio odluku o njemu.

Iako mnoge stvari još nisu jasne, jedno je sigurno, pred Ajaxom se nalazi burno ljeto. Mnogi će dobiti otkaz u klubu, dok će Cruyff ustoličiti legende kluba sa jasnom vizijom i voljom za rad. Johan Cruyff vjerovatno neće imati nikakvu funkciju osim savjetničke, ali će, prema pisanju holandskih medija, sve konce držati u svojim rukama. Naravno, kao u Barceloni. Iz sjenke.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti