Heleni pali nakon penala

Čuda su moguća: Kostarika među osam najboljih

U susretu osmine finala između Kostarike, najvećeg iznenađenja ovogodišnjeg SP-a, i Grčke, ekipe koja je igrala kvalifikacije za Mundijal u grupi sa našom reprezentacijom, odlučen je četvrti učesnik četvrtfinala. Tek nakon produžetaka i penala mđu osam najboljih reprezentacija svijeta plasirala se selekcija Kostarike.

U 8. minuti Bolanos je nakon dolične kontre i razmjene pasova Kostarikanaca šutirao, ali neprecizno. Njegov udarac završio je daleko od okvira gola grčkog golmana Karnezisa.

Sredinom prvog poluvremena Grci su imali dobru priliku iz slobodnog udarca, ali je Karagounis iz izgledne pozicije loše centrirao. Njegov ubačaj bio je lak plijen za Navasa.

Najbolja prilika u prvom poluvremenu, koje je bilo siromašno pravim šansama, viđena je u 37. minuti. Cholevas je sjajno pronašao Salpingidisa, napadač PAOK je dobro šutirao, ali je golman Kostarike nogom zaustavio udarac grčkog reprezentativca.

Drugo poluvrijeme obilježio je pokušaj Samarasa glavom, ali je lopta nakon njegovog udarca završila u naručju protivničkog golmana.

Igrala je 52. minuta kada su Kostarikanci povukli jednu odličnu kontru,a u situaciji četiri protiv osam Kostarikanci su uspjeli da pogode mrežu Helena. Svojim drugim golom na šampiona kapiten Kostarike Bryan Ruiz je, ne jakim, ali preciznim šutem pogodio nebranjeni bio mreže Karnezisovog gola. 

Samo nekoliko trenutaka kasnije Torosidis je u svom kaznenom prostoru igrao rukom nakon jednog centaršuta, ali je ovaj detalj promakao glavnom sudiji meča Ben Williams. 

Ipak, u 66. nakon jednog oštrijeg starta Williams nije propustio da Duarteu pokaže drugi žuti karton i put u svlačionicu. U nastavku meča grčki selektor je sve karte bacio u napad. U igru su ušli Mitroglou i Gekas, Grčka je krenula u totalnu ofanzivu, dominirala je terenom u zadnjih 25 minuta, ali do izjednačujućeg gola stigla je u 90. minuti utakmice, ali ne golom svojih napadača.

Papastathopoulos je u svom 51. nastupu postigao svoj debitantski go za reprezentaciju Grčke.

Pogotku defanzivca Grčke prethodili su udarac i odbrana golmana Kostarike, a “odbijanac” je u gol Kostarike pospremio Papastathopoulos. Bio je to prvi gol koji je selekcija iz Srednje Amerike primila iz igre na ovome Mundijalu.

Mogli su Grci do totalnog preokreta, ali je sjajan udarac Mitroglua odbranio Navas, pa je utakmica otišla u produžetke.

Jak tempo u finišu regularnog dijela Grke je dobro iscrpio, pa su u prvom produžetku zaprijetili tek jednom, a udarac Gekasa izblokirala je odbrana Kostarike.

Grci su polovinom drugog produžetka imali kontru u situaciji pet na dva, ali je Lazaros slabo šutirao, pa je Navas odbranio njegov udarac. Nakon što je u finišu regularnog dijela utakmice promašio veliku priliku, Mitroglou je isto učinio i u prvoj minuti drugog produžetka, tačnije, Navas je odlično reagovao i loptu skrenuo u korner.

Nakon što Grci nisu uspjeli za 54 minute materijalizovati prednost od igrača više na terenu, nakon posljednjeg sudijskog zvižduka uslijedili su produžeci, a nekoliko trenutaka kasnije australski sudija je isključio grčkog selektora Santosa.

Prvi penal izvela je Kostarika, a Borges je majstorski loptu poslao pod prečku za 2:1. Karnezis nije imao nikakve šanse. Mitroglou je bio precizan za Grke, pa je nakon prve serije ukupni rezultat glasio 2:2.

I kapiten Kostarike Bryan Ruiz bio je precizan za novo vodstvo svoje reprezentacije, ali je Lazaros pogodio za novo izjednačenje. Veznjak Gonzalez bio je nešto nesigurniji od prethodne dvojice Kosatarikanaca, ali je lopta na kraju završila u golu. Cholevas Navasu nije ostavio šanse pa je rezultat bio 3:3 nakon penala, ukupno 4:4.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Campbell je elegantno Karnezisa poslao u jedun, a loptu u drugu stranu. Kostarika je povela 4:3. Gekas je jako šutirao, ali mu je Navas pogodio stranu i odbranio sjajnom paradom.

Peti penal za Kostariku izveo je Umana, i u svojoj 86. utakmici Kostariku odveo među osam najboljih reprezentacija svijeta!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.