Čudesna pobjeda Finske

Eurobasket A grupa

Čudesna pobjeda Finske

D. Rakanović

Reprezentacija Finske savladala je nakon produžetka Francusku rezultatom 86:84 u meču prvog kola grupe A Eurobasketa. 

Finska ulazi bolje u utakmicu te nakon prvog perioda ima osam poena prednosti (23:15). U drugoj četvrtini Francuzi uspijevaju da se vrate u utakmicu i preuzimaju vodstvo, pa na poluvrijeme odlaze sa jednim poenom prednosti (33:32). 

Na otvaranju drugog poluvremena Finska postiže osam vezanih poena i ponovo stvaraju osjetniju prednost (33:40). Francuzi se u nastavku igre uspijevaju vratiti u meč i preuzeti vodstvo zahvaljujući rapoloženom Nandu De Colou. Pred četvrti period Francuska je imala četiri poena prednosti (53:49). 

U četvrtom periodu vidjeli smo sjajan povratak u meč Finaca. Naime, trojkom Fourniera Francuska je imala osam poena prednosti (70:62) na dva i po minuta prije kraja utakmice. Finci se vraćaju u utakmicu nakon što su vezali dva bacanja i dvije trojke. Trojkom Salina Finska dolazi do izjednačenja (70:70) na 70 sekundi do kraja utakmice. Na drugoj strani Fournier je pogodio iz prodora na pola minute prije kraja (72:72). Finska je imala napad, lopta je došla u ruke Wilsona koji je otišao na polaganje i donio izjednačenje. Imala je Francuska napad za pobjedu, ali je De Colo promašio šut za dva poena. 

U produžetku trojkom Markkanena Finska dolazi do pet poena prednosti (84:79) na 1:15 sekundi do kraja. Boris Diaw uspijeva poentirati za dva poena, a u sjajnom odbranom tjeraju Fince na izgubljenu loptu. Potom je Fournier trojkom donio izjednačenje (84:84) 26 sekundi prije kraja produžetka. 

Ključne poene ponovo je postigao Wilson koji je iz prodora donio prednost svojoj selekciji. Francuzi su imali šut za pobjedu, ali je De Colo bio neprecizan

U selekciji Francuske istakli su se Evan Fournier sa 25 i Nando De Colo sa 21 poenom. Dvocifren je bio i Thomas Heurtel sa 10 poena. 

Kod Finaca istakao se Markkanen sa 22 poena. Kotti i Salin postigli su po 14 poena, dok je Wilson dodao 12. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi