Naredne sezone bi pola drugoligaškog društva mogli sačinjavati bivši prvaci države
FOTO: EPA

Zanimljiva situacija, ali i dokaz da je teren jedino bitan

Naredne sezone bi pola drugoligaškog društva mogli sačinjavati bivši prvaci države

Haris Zilić

Evropske fudbalske lige ulaze u svoju završnicu, a naredna sezona bi mogla biti posebna u Njemačkoj.

Moguće je da naredne sezone u drugoligšakom društvu u Njemačkoj ili popularnoj Cvajti pola lige sačinjavaju bivši prvaci države, što bi svakako bio presedan u evropskom fudbalu.

Krenimo redom.

Ove sezone Bundesligu je sigurno napustio Schalke 04. Popularni Rudari u svojim vitrinama imaju sedam titula prvaka Njemačke, a posljednja je osvojena daleke 1953. godine.

Da je sad kraj Bundeslige u Cvajtu bi išao i Koln. Jarčevi su kroz svoju historiju dva puta bili prvaci Njemačke, posljednji put 1978. godine.

Pored Kolna, trenutno opstanak u Bundesligi visi i ekipi Herthe iz Berlina koja je bila prvak Njemačke 1931. godine. Pored pomenutih ekipa, najbliži zoni ispadanja je Werder, koji je četiri puta bio prvak Njemačke, Zeleni su posljednje šampionsko slavlje imali 2004. godine. Dakle, pored Schalkea, gotovo izvjesno je da će još jedan bivši prvak napustiti Bundesligu.

Oglasi

U trenutnoj konstalaciji snaga u Cvajti, imamo sedam bivših prvaka države.

Svakako u toj grupi je najpoznatiji Hamburg SV koji ima šest titula prvaka, posljednju 1983. godine, a ove sezone HSV se bori za povratak u Bundesligu, iako će to još visiti na koncu, jer u Cvjati je lider Bochum, koji ima finu prednost i sve u svojim nogama, a nikada nisu bili prvaci Njemačke, što daje dodatnu težinu ovoj priči o bivšim prvacima države u Cvajti.

Pored HSV-a u Cvajti imamo i Nurnberg, tim koji je devet puta bio prvak Njemačke, a posljednje slavlje imali su 1968. godine.

Titulu prvaka Njemačke u svojim vitrinama imaju i Karlsrhue, Kiel, Furth i Braunschweig koji se također takmiče u Cvajti, a samo Furth ima izglede da se plasira u Bundesligu naredne sezone.

Iz treće lige u Njemačkoj najoziljniji kandidati za ulazak u Cvajtu naredne sezone su Dynamo Dresden i Hansa Rostock, koji su također bili državni prvaci.

Naravno ovdje se broje sve titule u Njemačkoj osvojene i prije osnivanja Bundeslige 1963. godine.

Dakle, da sumiramo sve. Gledajći sve rezultate i postavljajući cijelu matematiku, kako god završi ova sezona, sigurno je da će naredne sezone pola Cvajte sačinjavati bivši prvaci države, a u Cvajti se takmiči 18 klubova.

Potražite više informacija na temu 2. Bundesliga:

Njemačka je dokazala da historija, tradicija, sudije, pomaganje, zaštita Saveza, nemaju apsolutno nikakav značaj na terenu.

U niželigšakom društvu i ranije su boravili Borussija Monchengladbach, Stuttgart, Hertha Berlin, a recimo Kaiserslauternu prijeti ispadanje u četvrtu ligu, CZ Jena je u Regionalnoj ligi. Ima još tu klubova koji imaju jaku hisotriju, ali na terenu to nisu opravdali posljednjih sezona.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi