Da čovjek ne povjeruje: Kako je Arsene Wenger doveo najgoreg štopera u historiji?
Iako Stepanovs nije imao pojma, ipak je dobio četverogodišnji ugovor u Arsenalu. Pitate se kako? Duga priča...

Raymond Parlour otkrio u autobiografiji

Da čovjek ne povjeruje: Kako je Arsene Wenger doveo najgoreg štopera u historiji?

Nekadašnji vezni fudbaler Arsenala Raymond Parlour objavio je autobiografsku knjigu u kojoj je objavljeno nekoliko veoma zanimljivih priča, a ona koja je mnogima odmah 'zapala' za oko je način na koji je Wenger doveo vjerovatno najgoreg defanzivca u historiji kluba Igorsa Stepanovsa. 

Stepanovs je svojevremeno stigao na probu u Arsenal, a to je zabrinulo Martina Keowna koji je igrao njegovu poziciju. Kako kaže Parlour, Keown je sve činio da svaki igrač koji dođe na probu, a igra njegovu poziciju, ne prođe istu. Govorio je da Wengeru da taj igrač nema pojma samo kako ne bi ugrozio njegovu poziciju u ekipi.

To mu je jednog dana došlo glave. Naime, ostali saigrači su ga 'provalili' i odlučili su da mu odrade kontru kada je na probu došao pomenuti Latvijac. Iako Stepanovs nije imao pojma, Dennis Bergkamp i kompanija su ga hvalili tokom probnog meča, a Wenger je na kraju to shvatio ozbiljno i odlučio je da potpiše ugovor sa ovim fudbalerom.

"Martin Keown je bio sjajan tip i još bolji igrač, ali je uvijek živio u strahu da će u klub doći neki drugi igrač i preoteti mu poziciju. Koji god štoper bi došao na probu, on bi govorio da ne valja. Kad je Stepanovs igrao tu probnu utakmicu, mi smo sjedili na klupi i gledali ga. Nakon svake lopte koju bi dodao, Dennis (Bergkamp), ja i još nekoliko igrača bismo pljeskali jer smo znali da će Martin poludjeti. Dennis je sjedio iza Wengera i stalno govorio: Bravo, kakav klizeći start, kakav pas!", piše Parlour u svojoj autobiografiji pa nastavio:

"Sedmicu dana kasnije smo otišli u Trening kamp u Londonu i nismo vjerovali koga vidimo. Bio je to Igors. Pitao sam ga šta radi tu, a on mi je odgovorio da je potpisao ugovor na četiri godine. Nevjerovatno, Arsene Wenger nije imao pojma da smo zafrkavali Martina i slušao nas je kako hvalimo Stepanovsa. Valjda je pomislio da ipak nešto vrijedi čim ga Bergkamp toliko hvali. Ne bih ga želio uvrijediti, ali Stepanovs zaista nije bio ni blizu našeg nivoa. Izgledao je kao da sam brata doveo na trening".

Tu je bio tek početak muka za Wengera. Samo nekoliko sedmica kasnije gotovo svi defanzivci Arsenala su se povrijedili, a naredni meč je bio na Old Traffordu protiv Manchester Uniteda. Wenger je ukazao priliku Stepanovsu, a bolje da je igrao sa desetoricom. Već na poluvremenu je bilo 5:1 za Crvene đavole, a u tunelu između dva poluvremena Dwite York i Raymond Parlour su vodili veoma zanimljiv razgovor.

"Dwite York nas je uništavao na tom meču. Bilo je poražavajuće. Poveli su, a mi smo uspjeli da izjednačimo i pomislio sam da smo u super situaciji. Ali, onda se otvorilo i na poluvremenu smo gubili 5:1. Na Old Traffordu imate jako dug tunel do svlačionica, a ja sam baš sa Yorkom hodao prema kabini. Pitao me: Čovječe, gdje ste našli onog štopera, tip je očajan. Ja sam mu odgovorio: Stari, duga priča...".

Potražite više informacija na temu Premier league:

Inače, Stepanovs je za četiri godine upisao samo 17 mečeva za Arsenal, a kasnije je igrao za Beveren, Grasshopper, Jurmalu, Esbjerg, Shinnik, Olimps i ponovo Jurmalu.

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

muhamedhulk
Arsene :hahahahahahah;
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi