Da li je Odović jedini krivac za Željin rezultatski krah?

Do jučer heroj, danas proglašen najslabijom karikom

Da li je Odović jedini krivac za Željin rezultatski krah?

Milomir Odović od danas više nije trener Fudbalskog kluba Željezničar.

Za loše rezultate sarajevskih Plavih u domaćem prvenstvu je morao neko odgovarati a, kako to obično biva, kola su se slomila na šefu stručnog štaba.

Milomir Odović je Željezničar preuzeo početkom 2015. godine, a njegov drugi mandat na klupi kluba sa Grbavice će najviše ostati upamćen po blistavom proljeću bez ijednog poraza, te vrlo dobro odigranim evropskim utakmicama. Odović je gradio tim koji je od utakmice do utakmice izgledao sve bolje, a s njim je mogao ravnopravno konkurisati za šampionsku titulu u tekućoj sezoni.

Ono što je Odovića koštalo posla je izuzetno loš ulazak Plavih u novu sezonu, a podatak da Željezničar u posljednjih 20 godina nikada nije otvorio sezonu na lošiji način govori sve. Odigrano je sedam kola, a Željo je tek na desetom mjestu. Ostvarene su samo dvije pobjede, i to protiv dva trenutno posljednjeplasirana tima u Premijer ligi - Veleža i Viteza.

Međutim, s pravom se postavlja pitanje da li je za rezultatski krah kluba sa Grbavice isključivi krivac baš Milomir Odović? 

Rukovodstvo kluba je na kraju prošle sezone, u kojoj je Odović bio najzaslužniji za ostvareno drugo mjesto i izlazak u Evropu, odlučilo pokazati izlazna vrata brojnim prvotimcima, među kojim se posebno ističu Tomislav Tomić, Srđan Stanić, Mladen Zeljković, Benjamin Čolić i Eldar Hasanović. Pomenuti fudbaleri su sa Grbavice otišli tiho, kao da su tu bili tek nekoliko mjeseci i kao da nisu ostavili baš nikakav trag. Za očekivati je bilo da Uprava posegne za kvalitetnim alternativama, dugo se spominjao i famozni Odovićev spisak, ali su na Grbavicu došla pretežno neka druga imena. Odovićeva je velika greška što je redovno u izjavama za medije i pred kamerama isticao da je zadovoljan pridošlicama, ne ukazujući na problem kada je za to bilo pravo vrijeme.

U jeku evropske sezone i pohoda Plavih ka historijskom rezultatu, uslijedila je prodaja dvojice igrača koji bi Želji sada vrijedili kao suho zlato. Josip Kvesić i Riad Bajić su fudbaleri kakve je teško nadomjestiti. U pitanju su reprezentativci BiH, a za pronalaženje njihovih alternativa se nekada treba malo dublje posegnuti u džep, a nije tajna da je Željezničar ovog ljeta zaradio velike novce.

Kada se ovom dvojcu dodaju već pobrojani igrači koji su na kraju prošle sezone napustili Grbavicu, jasno se dolazi do zaključka da je broj kvalitetnih igrača u Željinom igračkom kadru sveden na minimum. Alternative su stigle ali, uz dužno poštovanje, većina njih se mora dobro zapitati jesu li zaista dovoljno kvalitetni da nose dres najtrofejnijeg kluba u državi. Isto pitanje sebi trebaju postaviti i oni koji su ih doveli na Grbavicu. Možda je i najtužnije od svega što je angažovanjem fudbalera sumnjivih kvaliteta, koji su zauzeli svoja mjesta u ekipi, priča o forsiranju djece iz omladinskog pogona pala u vodu.

Odović je nakon remija sa Slobodom bio potresen, a u svojoj izjavi za medije se nekoliko puta ugrizao za jezik kada bi ga novinari upitali za bilo šta što ima veze sa Upravom i njihovim potezima, najavama... Imao je Odović štošta da kaže, ali je prešutio.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U Želji nisu šutili, pa su već danas odlučili zahvaliti mu se na suradnji. Njihova odluka je u velikoj mjeri probudila bijes kod navijača, a vrijeme i rezultati će pokazati koliko je bila ispravna.

Uprava FK Željezničar u mnogim segmentima radi svoj posao dosta dobro. Vraćaju se dugovi, dovedeni su neki novi ljudi i ta potrebna svježa krv. Ono što trenutno trpi je rezultatski uspjeh, koji je ipak najvažniji u sportu. Tu se neke stvari definitivno moraju promijeniti.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti