Dan kada je ubijen zdrav razum

Godišnjica od ubistva Vedrana Puljića

Dan kada je ubijen zdrav razum

Danas je prije tačno godinu dana u Širokom Brijegu ubijen navijač Fudbalskog kluba Sarajevo Vedran Puljić.

Današnji dan ostaće upamćen po krvavom sukobu između navijača i policije u Širokom Brijegu, prilikom čega je ubijen Vedran Puljić, simpatizer bordo tima.

Nesreća neslućenih razmjera pogodila je cijelu Bosnu i Hercegovinu. Oduzet je ljudski život. Ubijen je Vedran Puljić, a sa njim je ubijen i zdrav razum. Danas, tačno 365 dana poslije strašnih i uznemirijućih scena u Širokom Brijegu, možemo reći kako je sa Vedranom ubijena i pravda.

Jer, kako drugačije objasniti da ni nakon godinu dana od ubistva javnost praktično da i ne zna detalje o tome šta se zapravo dogodilo u Širokom. Krivci nikada nisu uhapšeni, nikada do kraja nije rasvijetljeno svirepo ubistvo.

I ko je kriv za to? Da li je kriva policija, koja je davala kontradiktorna saopštenja nakon ubistva u ovom hercegovačkom gradiću, da li su krivi političari, kojima ni na kraj pameti nije bilo da iskoriste sredstva kako bi se našli i kaznili počinioci. Neko jeste kriv, ali su cijenu platili nesretni Puljić, njegova porodica i prijatelji, te svi ljudi zdravog razuma u ovoj državi.

Da li će pronalazak počinioca vratiti Vedrana Puljića? Neće, nažalost, neće. Ali će barem ostalima dati poruku da ubistvo ne može i ne smije proći nekažnjeno. Nažalost, nismo dobili takvu poruku. Dobili smo sasvim suprotnu poruku: Da, ubiti se može i zato proći nekažnjeno!

Pravosudni i policijski organi ove države, kao i političari koji njom vladaju, jednostavno nisu sposobni obavljati posao zbog kojeg su tu. Tačnije, neki nisu sposobni, neki to ne žele, a neki jednostavno nemaju vremena, jer imaju prečeg posla, kao što je recimo privatizacija.

Danas kada se navršila prva godišnjica ubistva Vedrana Puljića ostaje nam gorak okus u ustima. Sjećanje na ubijenog navijača FK Sarajevo ostaće živiti u srcima ne samo simpatizera bordo boje, već svakog normalnog i razumnog čovjeka u Bosni i Hercegovini, koji se ne može složiti sa neljudskim postupcima, kao što je oduzimanje ljudskog života.

Vedrane, s tobom je ubijen zdrav razum.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti