Danas starta utrka 24 sata Le Mansa
Utrka koja traje 24 sata

Utrka 24 sata Le Mansa stigla do 77. izdanja

Danas starta utrka 24 sata Le Mansa

M. Maksimović

Sve je spremno za današnji start 77. po redu legendarne utrke 24 sata Le Mansa. Radi se o najvećoj utrci izdržljivosti koja se vozi na stazi Circuit de la Sarthe još od 1923. godine.

Tokom godina su se često mijenjale kategorije, a trenutačno imamo četiri dvije klase prototipova  
LMP1 i LMP2 i dvije klase automobila, GT1  GT2.

“Circuit de la Sarthe” nije klasična trkača staza jer se dijelom vozi po gradskim ulicama. Tu je dugi pravac nazvan ''Mulsanne Straight“, dužine skoro pet km na kojoj su bolidi dostizali brzinu i do 400 km/h. Zbog sigurnosnih razloga je 1990. godine taj dio staze malo promijenjen tako da je maksimalna brzina koja je nakon toga dostignuta oko 340 km/h. Sama staza je doživjela 11 modifikacija, a 1955. godine na ovoj stazi se dogodila jedna od najvećih nesreća u svijetu automobilizma. Te godine je poginulo 77 osoba, a isto toliko je povrijeđeno. 

Ove godine također će tu biti provjerena imena iz svjeta automobilizma, Formule 1. Tako će za Aston Martin Racing Team u drugom bolidu sjediti Anthony Davidson, odnosno Jos Verstapen. U ekipi Team Peugeot Totala, u jednom bolidu su Christian Klien i Pedro lamy, u drugom Sebastien Bourdais, pa u trećem bolidu Marc Gene i Alexander Wurz. Bruno Senna, Tiego Monteiro i Olivier Panis su u ekipi Team Oreca Matmut, a tu je i Narain Karthikeyan, kao i Mika Salo.

Najbolje vrijeme na treningu je postavila ekipa Peugeota, treći put zaredom zahvaljujući
Stéphaneu Sarrazinu. Druga je bila postava Audija (Capello/Kristensen/McNish) koja je
zaostala skoro osam desetinki, dok je opet treći Peugeot (Minassian/Lamy/Klien)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.