"Današnji Brazil je jako dosadan"

Legendarni Socrates kritikuje današnji Brazil

"Današnji Brazil je jako dosadan"

Ponajbolji brazilski nogometaš svih vremena, Socrates, kaže kako današnji Brazil igra jako dosadno i da nije na nivou Brazila od prije dvadesetak godina kada je on sa Carecom, Zicom i ostalim nosio igru Carioca.

“Brazil  može osvojiti naslov svjetskog prvaka, ali Španci igraju superiorno u odnosu na nas u smislu ljepote i poteza. Nisam ja protiv Brazila. Jednostavno kažem da me nogomet koji igra ova reprezentacija ne može uzbuditi. Brazil se odrekao fantazije u igri, izgubio svoje korijene. U današnja je vremena nogomet biznis".

"Pobjede su postale sve i utakmicama vlada pragmatizam. Po meni je sramotno da je Brazil prihvatio tu kulturu. Što se financija tiče, mislim da bi Brazil jako dobro mogao prodati svoju reprezentaciju i da igra lijep nogomet. Ipak, svega smo se toga odrekli u zamjenu za borbu za trofeje”, kaže Socrates.

Socrates je bio član generacije koja je igrala na SP 1982. godine u Španiji, i mnogi su skloni reći da je to najbolja skupina igrača koja je igrala zajedno a da nije osvojila naslov svjetskog prvaka. Generacija koja je imala Socratesa, Zica, Edera, Juniora, Alemaoa, Falcaoa zaslužila je mnogo više.

“Ništa ne može pobijediti osjećaj koji imate kad zakoračite na teren kao kapitan brazilske reprezentacije iz 1982. godine, i kad slušate himnu svoje domovine prije početka utakmice. Bio sam uvijek oduševljen što sam mogao predstavljati svoju zemlju i nade svog naroda. To je vrsta sjećanja koji ću uvijek čuvati”, kaže Socrates, doctor medicine koji danas radi kao doctor sportske medicine.

“Dunga nije kriv što Brazil igra kako igra. On je žrtva. Nije bitno uopšte ko je selektor, svako bi morao usvojiti isti stil, stil igre isključivo na pobjedu. To je tako zato što tako žele njemu nadređeni. Ova reprezentacija pobjeđuje ali nema igrača koji utjelovljuje istinski slobodni duh brazilskog nogometa. Brazil je dosadan. Igrači u nacionalnoj momčadi okovani su pragmatizmom. Možda će se neki od njih pobuniti protiv sustava i izmamiti osmijeh na lica Brazilaca, ko zna”, završio je Doctor Socrates.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.