Danci čekaju Orlove ili Kauboje

Španci ostali bez finala

Danci čekaju Orlove ili Kauboje

Adnan Beganović

Rukometna reprezentacija Danske prvi je finalist Evropskog prvenstva u Srbiji. Naime, u prvom polufinalnom susretu Danska je rezultatom 25:24 savladala Španiju.

Prvi polufinalni susret opravdao je očekivanja. Obje momčadi bile su na nivou, susret su obilježili veliki preokreti, a gledaoci su mogli uživati u dobrim odbrambenim predstavama, sjajnim golovima i fenomenalnim asistencijama.

U prvih deset minuta gledali smo izjednačenu igru, a tek u 13. minuti jedna od reprezentacija došla je do prednosti od od dva gola, Romero je zabio za vodstvo Španije od 5:3. U tim momentima izabranici Valero Rivere sjajno su igrali u odbrani. Danci nisu imali rješenje za duboku 3-2-1 špansku odbranu, a najbolji danski igrač Hansen u potpunosti je bio zaustavljen.

U 15. minuti Garcia je pogodio za vodstvo španije od 7:3, pa je danski selektor Ulrik Wilbek bio primoran uzeti minut odmora. Nakon istog Danci su zaigrali mnogo bolje, pogotovo u odbrani, gdje su forsirali 6-0 i polako su stizali prednost Španaca, da bi u 28. minuti Toft Hansen pogodio za izjednačenje (10:10). Do kraja poluvremena Danci su uspjeli postići još dva gola i to preko Eggerta sa sedam metara i Hansena iz deveterca.

U drugi dio susreta mnogo bolje ulaze izabranici Ulrika Wilbeka, koji u 38. minuti golom Toft Hansena odlaze na pet golova viška (17:12). Međutim, Španci se nisu predavali i prije svega zahvaljujući Maquedi i Aguinagaldeu 10 minuta kasnije dolaze do poravnanja (19:19).

Ali, Danci nakon toga prave seriju od 4:1, pa u posljednjih šest minuta ulaze sa prednošću od tri gola (23:20) i tada se činilo da je pitanje pobjednika rješeno, no tako nisu mislili Španci, koji se ne predaju i u 58.minuti golom Entreriosa stvari vraćaju na početak (23:23).

U 59. minui Hansen pogađa za novo vodstvo Danaca, da bi Tomas iz jednog kontranapada minut i 20 sekundi prije kraja ponovo izjednačio (24:24). Pedeset sekundi prije kraja Hansen ponovo pogađa za 25:24, a Španci ne uspjevaju u svom posljednjem napadu izjednačiti.

Kod Danske najefikasniji su bili Lauge Scmidt sa 6, te Toft Hansen i Mikkel Hansen sa po 4 gola, dok su kod Španaca najefikasniji bili Aguinagalde sa 5, te Maqueda sa 4 gola.

Evropsko prvenstvo, polufinale:

Danska - Španija 25:24 (12:10)
DANSKA: Landin (7 odbrana), Mogensen 3, M.Christiansen, Lauge Schmidt 6, L.Christiansen 1, Markussen, Eggeret 3, Spellerberg, Svan Hansen 1, Lindberg 1, R.Toft Hansen 4, Sondergaard, H.Toft Hansen 2, M.Hansen 4, Nielsen . Cleverly. Selektor: Ulrik Wilbek
ŠPANIJA: Sierra (14 odbrana), Hombrados, Alberto Entrerrios, Gurbindo 1, Maqueda 4, Tomas 2, Raul Entrerrios 2, Sarmiento 2, Aguinagalde 5, Garcia 1, Ugalde 2, Juan Garcia 1, Romero 2, Canellas, Morros 1, Guardiola. Selektor: Valero Rivera.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti