Danci ponos Skandinavije

Predstavljamo učesnike Svjetskog prvenstva

Danci ponos Skandinavije

Edmir Škorić

Svoje četvrto učešće na Svjetskom prvenstvu uzela je selekcija Danske, koja će ovaj put pokušati nadmašiti uspjeh iz Francuske, kada su došli do četvrtfinala.

Prvo Svjetsko prvenstvo Danska je odigrala 1986. godine u Meksiku, kada su se uspjeli plasirati u "knock-out" fazu natjecanja. Taj su uspjeh ponovili i prije četiri godine u Njemačkoj, no najveći uspjeh ostvaren je 1998. godine u Francuskoj, kada su u četvrtfinalu poraženi od Brazila rezultatom 3:2.

Glede svih natjecanja, ostat će upamćeni po naslovu evropskog prvaka iz 1992. godine u Švedskoj. Podsjetimo da su tada Švedi iskoristili "poklon" FIFA-e, koja je zabranila nastup Jugoslavije zbog oštrih sankcija UN-a.

Danska je uvijek imala jaku momčad, no ovaj put zaista se radi o vrhunskoj kvaliteti i mnogi ovu reprezentaciju porede sa onom iz generacije Petera Schmeichela, Michaela Laudrupa... Da zaista imaju kvalitet pokazuje i podatak da su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo završili na prvom mjestu, ispred jednog Portugala i jedne Švedske.

Podsjetimo da su Danci u dramatičnoj borbi kolo prije kraja osigurali plasman, a Portugal su poslali u baraž, gdje su, nažalost, bili bolji od reprezentacije Bosne i Hercegovine. Skandinavci su tada postigli 16 golova, a primili svega pet. Kada su uspjeli naći rješenje kako zaustaviti Ronalda i Nanija, te Ibrahimovića, onda im zaista treba spustiti kapu do poda.

Marljivi Danci su dosad odigrali i devet prijateljskih susreta i zabilježili pet pobjeda, jedan remi i tri poraza. Slavili su nad SAD-om, Poljskom, Tajlandom i Senegalom, poraženi su od Austrije, Australije i JAR-a, a jedni remi zabilježili su u meču sa Južnom Korejom.

Danska je ujedno i jedini skandinavski predstavnik na SP-u, a selektor Morten Olsen na raspolaganju ima nekoliko velikih zvijezda. Danci se uzdaju u Sorensena na golu, dok je ispred njega dvojac Agger - Kjaer, prvi iz Liverpoola, drugi iz Palerma. Svakako treba dodati i iskusnog Jacobsena iz redova Blackburna, te Fiorentininog Per Kroldrupa.

Glavne uzdanice u sredini su Christian Poulsen, koji igra za Juventus, Daniel Jensen (Werder), Thomas Kahlenberg (Wolfsburg), kao i iskusni Dennis Rommedahl (Ajax). Olsen na spisku ima samo tri napadača i to: Jon Dahl Tomasson (Feyenoord), Soren Larsen (Toulouse), Nicklas Bendtner (Arsenal).Danska se takmiči u grupi E zajedno sa Holandijom, Japanom i Kamerunom, te sigurno imaju dobre šanse za plasman u drugi krug.
Igrački kadar Danske:
Golmani: Thomas Sorensen (Stoke City), Stephan Andersen (Bröndby), Jesper Christiansen (Copenhagen)
Odbrana: William Kvist (Copenhagen), Simon Kjaer (Palermo), Lars Jacobsen (Blackburn Rovers), Per Kroldrup (Fiorentina), Daniel Agger (Liverpool), Patrick Mtiliga (Malaga), Simon Poulsen (AZ Alkmaar), Leon Jessen (Midtjylland), Anders Christensen (Odense)
Vezni igrači: Martin Jorgensen (Aarhus), Christian Poulsen (Juventus), Jakob Poulsen (Aarhus), Dennis Rommedahl (Ajax), Thomas Kahlenberg (Wolfsburg), Thomas Enevoldsen (Groningen), Christian Eriksen (Ajax), Mikkel Beckmann (Randers), Mikkel Thygesen (Midtjylland), Daniel Jensen (Werder), Jesper Gronkjaer (Copenhagen)
Napadači: Jon Dahl Tomasson (Feyenoord), Soren Larsen (Toulouse), Nicklas Bendtner (Arsenal)

Lična karta Danske:
Savez osnovan: 1889.
Član FIFA-e: 1904.
Predsjednik: Allan Hansen
Selektor: Morten Olsen
FIFA ranking: 35.
Broj klubova: 2.383
Najviše nastupa: Peter Schmeichel sa 129
Najbolji strijelac: Poul Nielsen sa 52
Uspjesi:Četvrti nastup, četvrtfinale 1998, prvaci Evrope 1992.
Glavni grad: Kopenhagen
Broj stanovnika: 5.5 miliona

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.