Danci preko Hrvatske do zlata
Veliki Vilbek drži govor

Odličan rukomet u Norveškoj

Danci preko Hrvatske do zlata

M. Maksimović

Tamo gdje je ženski rukomet ispred muškog, tamo gdje se u januaru i februaru priča o zimskim sportovima, igralo se posljednje Evropsko prvenstvo. Pogađate, radi se o Norveškoj.

Norveška je dala priliku Stavangeru, Drammenu, Bergenu, Tronheimu i Lillehameru, ali ne i Oslu.  Od selekcija koje su godinama  krojile vrh bila je jedna nova, Poljska koju smo upoznali godinu dana ranije u Njemačkoj na Svjetskom prvenstvu. Ali tu su prije svega kao ugodna iznenađenja prvog kruga bile selekcije Norveške i Mađarske. Norvežanmi su razbili u svoj grupi Rusiju, Mađarska u svojoj Španiju.

Nastavak takmičenja je ponudio opet dvije grupe sa po šest selekcija i na kraju je bilo sve otvoreno u obe.U grupi I je Danska bila prva, Hrvatskoj je u posljednjem duelu protiv Norveške trebao bod za polufinale, završilo je 23:23. Francuska je i pored porazaod Mađarske bila prva, Njemačka je slavila protiv Švedske 31:29, za plasman u polufinale.

U dramatičnim polufinalnim dvobojima, Hrvatska je dobila Francusku 24:23, Danska Njemačku 26:25. To je značilo da će po prvi put u finalu igrati Danska i Hrvatska. Na kraju prvi naslov za Dansku, pobjeda 24:20. Ubojit je bio dvojac Boessen - Lars Christiansen, obojica po sedam komada. Treća je bila Francuska koja ostavlja Njemačku na -10, 36:26.

Pobjednički sastav:
Kasper Hvidt, Peter Henriksen,Lasse Boesen,Lars Jorgensen, Jesper Jensen, Lars Christiansen,Bo Spellerberg, Michael Knudsen, Lars Jeppesen, Kasper Sondergaard, Joachim Boldsen, Hans Lindberg,Kasper Nielsen. Selektor:Urlik Wilbek

Konačni poredak:
1.Danska,2.Hrvatska,Francuska,4.Njemačka,5.Švedska,6.Norveška,7.Poljska,8.Mađarska,
9.Španija,10.Slovenija.11.Island,12.Crna Gora,13.Rusija,14.Češka,15.Bjelorusija,16.Slovačka

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.