Danci u finalu nakon fantastičnog meča protiv Poljske
Foto: EPA

Danska pobijedila Poljsku

Danci u finalu nakon fantastičnog meča protiv Poljske

M. Šljivak

Rukometna reprezentacija Danske plasirala se u finale Olimpijskih igara u Riju. Oni su večeras u polufinalu nakon produžetaka pobijedili Poljsku rezultatom 29:28 i za zlato će se boriti protiv Francuske.

Odlično je Danska krenula u meč. Niklas Landin je bio sjajan na golu, vanjska linija je funkcionisala sjajno na otvaranju meča, pa su imali prednost od tri gola na samom otvaranju.

Međutim, Poljaci se nisu predavali. Serijom od 3:0 došli su do izjednačenja (9:9) u 19. minuti susreta, ali Danci uzvraćaju istom mjerom i već u 23. minuti je ponovo plus tri, 13:10.

Golom Mikkela Hansena Danska već minut kasnije po prvi put ide na četiri gola prednosti (14:10), odbrana Danske je u tim trenucima izgledala odlično i vanjska linija Poljaka nije mogla apsolutno ništa.

Probudio se potom golman Poljske Piotr Wyszomirski. Imao je u tim trenucima nekoliko vrhunskih odbrana, vratio je svoju selekciju u igru, pa je Danska došla do novog izjednačenja rezultata 15:15 u 30. minuti.

Zadnji napad nije uspio odbraniti. Kasper Sondegaard je u posljednjim sekundama pogodio za vodstvo Danaca na poluvremenu, 16:15.

Do prvog vodstva na utakmici Poljaci stižu u 34. minuti preko Lijweskog (17:16), a zatim je isti igrač pogodio i za plus dva (19:17). Wyszomirski je sjajno branio na otvaranju drugog dijela, skidao je zicere Dancima, ali napad je u tim trenucima zakazao i tim Talanta Dujšebajeva nije uspio da se ponovo odvoji.

Igralo se potom gol za gol. Obje ekipe su imale svoje periode igre, ali nisu upijevali da prelome meč.

Ušlo se u neizvjesnu završnicu. Sondegaard je u 58. minuti pogodio za 24:24, Jurecki na drugoj strani gubi loptu, a Danska dobija sedmerac, kojeg u vodstvo od 25:24 pretvara Hansen.

Poljacima je ostalo 20 sekundi za napad, imali su igrala više, da bi čudesan gol za 25:25 postigao Daszek i otišlo se u produžetke.

Iako su ušli u produžetak s igračem manje, Danci su uspjeli da slome Poljake. Probudio se i Landin, pa je Danska preko Mortena Olsena uspjela otićina plus tri, 28:25, a nakon prvog produžetka je bilo 29:26.

Uspjela je Danska sačuvati prednost u drugom produžetku. Landin je branio odlično i na kraju je Danska otišla u finale gdje je čeka Francuska.

Mikkel Hansen je s 10 golova predvodio Dansku, dok je Karol Bielecki na drugoj strani postigao šest, ali je na golu briljirao Piotr Wyszomirski sa 19 odbrana. Landin je na drugoj strani upisao 13 odbrana.

Polufinale:

Poljska - Danska 28:29

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi