Mitrović: Ovaj posao je izazovan, igračima ponavljam da nema u nogometu jučer, već danas i sutra

Nekadašnji član Slavije, Slobode, Gradine, danas u trenerskim vodama

Mitrović: Ovaj posao je izazovan, igračima ponavljam da nema u nogometu jučer, već danas i sutra · Intervju

S. Mlaćo
Oni malo bolji pratioci dešavanja u bh. nogometu sigurno pamte nekadašnjeg člana Sutjeske, Gradine, Slavije, Slobode, Mladosti Obarske..., Darka Mitrovića.

Mitrović je bio jedan od onih koji su na terenu uvijek davali posljednji atom snage, što su navijači znali da cijene. Nije se štedio, nije izdvajao, 'glumio' heroja,  sve je radio za uspjeh kluba. I kada je završio igračku karijeru, odlučio je da ostane u nogometu. Za nogomet živi 24 sata.

Trener je ambicioznog člana Druge lige FBiH Sjever FK Mladost Kikači i ističe da je zadovoljan kako napreduje njegov trenerski razvoj, svjestan da mora ići stepenicu po stepenicu. Mladost je trenutno petoplasirana ekipa veoma kvalitetne lige, a do jučer je ovaj tim nastupao u Kantonalnoj ligi.

Na početku razgovora za SportSport.ba Mitrović se prisjetio igračke karijere. Bio je poštovan kod saigrača, trenera, ali i rivala.

“Sve je počelo od Rogatice, ali u Glasinac posebno pamtim. Igrao sam u Prvoj ligi tri – četiri godine i tu sam sazrio kao igrač. Dobro je bilo i u Gradini, te Slaviji gdje sam igrao prve premijerligaške utakmice. U Gradini sam osvojio Prvu ligu i plasirao se u Premijer ligu, zaista je bila sjajna atmosfera u klubu i oko kluba. To su bila neka druga vremena, teško je bilo doći do bodova u gostima, morao si biti duplo bolji. Pobjeda u gostima je bila kao da si osvojio Ligu prvaka. Sada je to mnogo lakše, pogotovo mlađim igračima, ali teško je to njima i objasniti. Oni to ne razumiju, a imaju mnoge prednosti u odnosu na taj period. Sada kada postigneš jedan pogodak mediji o tebi pišu, prije toga nije bilo, ni blizu. Oni ipak to slabo cijene, sve manje rade“, priča Mitrović.

Opis fotografije nije dostupan.

Oglasi

Da li su tada bili bolji kvalitetniji igrači, a slabiji uslovi?

“Ja to gledam tako da je tada bilo tehnički dotjeranijih igrača. To su bile one prave 'desetke', a sada se više koristi snaga, trka... Ljudima se čini da je tada bilo boljih igrača. Sada se svelo na to ko je jači u duelu, u trci, taj dobija... To su bila ipak druga vremena“.

Posebno je izdvojio jednog igrača. Žestoki su to bili dueli, ali časni i pošteni.

“Marko Obradović. Čovjek je bio ubica. Najteže mi je bilo protiv njega igrati. Svaku utakmicu mi razbije glavu, dobijem dvije – tri modrice od njega. On igra na snagu, traži duel, vjerujte prije da kada vidim da igramo sa Radnikom meni se nije ni igralo.“

Odlučio je reći 'zbogom' aktivnom igranju iako sigurno žali što nije se uspio okušati u inostranstvu.

Oglasi

Mitrović: Moramo biti zadovoljni bodom protiv Željezničara - SportSport.ba

“Nakon Slobode sam prestao igrati profesionalno. Dobio sam i dijete... Neću sada govori šta se sve izdešavalo tada, to je prošlost. Otišao sam u Gradinu, okrenuo se trenerskoj licenci. Pomogao sam kasnije Gradini da izborimo plasman u Prvu ligu FBiH, obavio sam svoj posao i rekao 'dosta'. Otišao sam zatim u Kikače kako bi ljudima pomogao i moram istaći da su zaista korektni. Bio sam prvo igrač, a sada sam trener kluba. Izborili smo plasman u Drugu ligu Sjever i ostvarili naš cilj“.

Odlučio je da nakon igračke karijere zaplovi u trenerske vode.

“Za to su zaslužni Darko Nestorović koji mi je bio trener u Foči, te Feđa Dudić s kojim sam igrao u Slaviji. Oni su mi rekli da imam smisla za ovaj posao, iako se ja nisam vidio u tome. Kada sam došao u te neke godine, shvatio sam da sebe nisam cijenio kao igrača. Došao sam iz Mladosti Rogatice u Premijer ligu, bez menadžera, bez nekog 'guranja'... Tek sam tada vidio da sam ipak napravio mnogo, da ipak nešto 'znam' o nogometu, da tu trebam i ostati“.

Trenutno je na klupi ambicioznog tima Mladosti iz Kikača.

Oglasi

“Na ljeto sam dobio potpunu podršku da napravim ekipu, podmladio sam ekipu i zaista ide dobro. Tu je  Semir Mujkanović koji je glavni čovjek kluba. Sve što sam tražio Sema je ispoštovao, podmladili smo ekipu sa željom da napredujemo. Željeli smo djecu koja žele da rade, da napreduju, pa npr. sada imamo od 20 igrača 12 do 21. godine.  Nakon 11 kola smo peti, to niko nije očekivao. Treći smo najbolji napad u ligi, te treća najbolja odbrana“.

Može biti slika sljedećeg: na otvorenom i tekst "Mladost KIKAČ 1978 TOM C CAT TOMCAT CAT TOM"

Riječi hvale ima za Mladost. U Kikačima prave lijepu priču, ima dobru infrastrukturu, posložen kolektiv.

“Za dvije godine smo napravili veliki posao. Zaista je ovo pravo organizovan klub, stadion je uvijek uređen, svlačionice, imamo i reflektore kako bi mogli trenirati i navečer, kako bi svi mogli doći. Uslovi su zaista sjajni“.

Drugu ligu Sjever opisao je na svoj način.

“Ovo je najkvalitetnija liga od četiri Druge lige u našoj zemlji. Naš kanton ima veliki broj premijerligaša i prvoligaša, te stariji igrača kada dobiju posao 'spuste' se u ovu ligu. Oni donose kvalitet, sigurno mogu igrati i viši rang bez ikakvih problema. Sigurno najkvalitetnija liga, ko god iz naše lige ode u baraž izbori Prvu ligu FBiH. Ne igra se 'seoski' fudbal, ima kvalitetnih igrača, može se igrati i u gostima. Liga se definitivno popravila što se tiče suđenja, nema 'divljih' odluka koje su bile normalne ranije. Morate kod kuće biti pošteni, igrati korektno, tražiti samo regularno suđenje, pa onda očekivati da tako bude i kada gostujete“.

Potražite više informacija na temu Druga liga Federacije BiH - Sjever:

Vlasnik je UEFA B trenerske licence, ambiciozan je i mnogo posvećen svom poslu.

“Često kažem igračima da u fudbalu nema jučer. Postoji samo danas i sutra. Pogotovo im to ponovim nakon pobjede. To je balkanski mentalitet, navikavam igrače na to. Ovaj posao je stresan, ali izazovan. Svaka sedmica je drugačija, ne znaš šta te čeka. Od trenera pratim radim Nestorovića i Dudića, koje sam već spomenuo gore. Sa njima sam u kontaktu, svaki savjet dobro dođe. Krenuo sam dobro u trenerski posao i želim ići do kraja, od toga živim, u tome sam što kažu '300 posto'. Radim po novom programu koji učimo na Edukaciji NS BiH i to sam odmah primijenio od prvog predavanja. To je danas veoma bitno. Taj rad definitivno daje rezultate“, dodao je Mitrović na kraju razgovora za SportSport.ba.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi