Davids: BiH i Hrvatska su slične Holandiji
Neumorni trkač: Edgar Davids

Samo u fudbalu

Davids: BiH i Hrvatska su slične Holandiji

Nekadašnji reprezentativac Holandije, te neumorni trkač Ajaxa, Milana, Juventusa, Barcelone, Intera i Tottenhama, Edgar Davids, boravio je jučer u Sarajevu na Red Bull Street Style takmičenju u fudbalu slobodnog stila kao član žirija.

Dolazak ovog nekada sjajnog veziste gotovo svih većih evropskih klubova izazvao je veliku pažnju javnosti, a Davids je, sasvim suprotno žaru kakav je prikazivao na fudbalskim terenima, sa smješkom i smireno odgovarao na brojna novinarska pitanja.

Nakon povratka u amsterdamski Ajax 2007. godine, Davids je na AmsterdamAreni odigrao samo sezonu, koja će se pokazati i kao posljednja u jednoj velikoj karijeri. Engleski Leicester ga je pokušao dovesti početkom ove sezone, ali Pittbull je već rekao zbogom fudbalu.

"Ne, više nisam aktivan. Mislim da je bilo dosta od mene", kaže za SportSport.ba simpatični Davids, koji dosta drugačije izgleda bez zaštitnih naočala, koje su mu bile zaštitni znak kroz veći dio karijere.

"Danas sam aktivan u raznim fondacijama, ali i školama fudbala, a također radim i sa Red Bullom, zbog kojeg sam evo posjetio i vaš grad".

Pratite li današnji fudbal?

"Prilično slabo. Zaista sam prepun obaveza i stalno sam u putu, tako da nemam baš mnogo vremena da gledam utakmice, ali tu i tamo ipak pogledam neki zanimljiv susret".

Hoćete li pratiti Svjetsko prvenstvo, vaša Holandija se prošetala kroz kvalifikacije i važi za jednog od favorita.

"Pozvan sam da prisustvujem svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi i svakako da ću ići gledati. Holandija je sasvim sigurno jedan od favorita prvenstva i ukoliko budemo odigrali kako znamo, mislim da ćemo biti prvaci svijeta. Imamo sjajnu generaciju fudbalera, koja je sposobna za najveće domete", kaže Davids.

Bosna i Hercegovina je došla nadomak SP, ali u baražu je Portugal bio bolji. Poznajete li bh. fudbal?

"Da budem iskren i ne baš. Nisam gledao ni jednu vašu utakmicu, ali ako kažem da sam i Holandiju gledao samo jednom u kvalifikacijama onda vam to valjda dovoljno govori koliko sam uopšte sve to pratio. Ipak, moram reći da mi je žao što nećete ići na SP, jer znam da se na ovim prostorima igra dobar fudbal. BiH i Hrvatska imaju dosta sličnosti u igri sa Holandijom, a to je jako puno tehnike i dodavanja na travnjaku, a to je fudbal koji volim".

U karijeri ste igrali za mnogo velikih klubova. Odakle nosite najbolje uspomene?

"Prvi veliki trofej osvojio sam u epskom finalu Lige prvaka sa Ajaxom u Beču kada je Patrick Kluivert srušio veliki Milan. Tada smo bili djeca, ja, Kluivert, Clarence Seedorf, Nwankwo Kanu, Marc Overmars... Bila je to sjajna generacija fudbalera, koji su kasnije napravili velike karijere. Imali smo i sjajnog trenera. Louis van Gaal je u poluvremenu te utakmice sa Milanom u svlačionici održao govor, nešto kao predavanje, nakon čega smo u nastavku 'letili' terenom i došli do naslova prvaka Evrope", zaključio je Davids u razgovoru za naš portal.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.