Debitanti žele ostaviti dobar dojam

Predstavljamo učesnike Svjetskog prvenstva

Debitanti žele ostaviti dobar dojam

Među 32 učesnika SP jedini debitant je reprezentacija Slovačke. Istina, nekada su nastupali u sastavu Čehoslovačke, ali ovo ja za navijače Slovačke nešto drugo, nešto posebno.

Pod vodstvom mladog selektora, Validimira Weissa, Slovačka je u kvalifikacijama doživjela samo dva poraza, što dovoljno govori da se radi o vrlo dobroj selekciji. U reprezentaciji nema nijedne prave zvijezde, ali ih krasi velika borbenost i timsi duh, igraju svi za jednog jedan za sve.

U grupi F pored Italije, Paragvaja i Novog Zelanda Slovaci su sigurno bolji od Novozelanđana, slabiji od Italijana, dok će pored Paragvajaca pokušati izboriti plasman dalje. Paragvaj je iskusnija reprezentacija koja je već nastupala na prvenstvu i to će joj biti velika prednost u odnosu na Slovake.

Slovačka igra klasičnim sistemom 4-4-2 u kojem odbrana ima glavnu ulogu. Komandant zadnje linije je Martin Škrtel iz Liverpoola, koji je ove sezone imao nekoliko povreda i njegova forma nije na razini od prošle godine, desnom stranom ordinira Wolfsburgov Peter Pekarik, a lijevom 31-godišnji član Cesene, Martin Petraš.

Prva zvijezda i najbolji igrač Slovačke je Marek Hamšik. Ofanzivac Napolija sa samo 22 godine na leđima igra sjajno i mnogi ga vide kao jednu od potencijalnih zvijezda prvenstva. Ima sjajnu tehniku, udarac i osjećaj za pogodak, a pored njega u veznom redu Slovaka glavnu riječ vodi srednjak Jan Kozak, vezista Temišvara.

Napadački tandem čine Stanislav Šestak, vrlo dobri napadač Bochuma koji se dokazao u Bundesligi, i Robert Vittek, danas napadač Lillea, a nekada najbolji igrač Nurnberga. Veliki problem za Slovačku predstavlja i manjak kvalitetnih igrača na klupi. Slovačka ima sasvim solidan tim, a hoće li to biti dovoljno za prolazak grupe vidjećemo.

Igrački kadar Slovačke:

Golmani: Jan Mucha (Legia Warsaw, Poland), Dusan Kuciak (Vaslui, Romania), Dusan Pernis (Dundee United, Scotland)
Odbrana: Marek Cech (West Brom, England), Jan Durica (Hannover, Germany), Peter Pekarik (Wolfsburg, Germany), Martin Petras (Cesena, Italy), Kornel Salata (Slovan Bratislava), Martin Skrtel (Liverpool, England), Radoslav Zabavnik (Mainz, Germany)
Sredina: Marek Hamsik (Napoli, Italy), Kamil Kopunek (Spartak Trnava), Jan Kozak (Politehnica Timisoara, Romania), Juraj Kucka (Sparta Prague, Czech Republic), Marek Sapara (Ankaragucu, Turkey), Zdeno Strba (Xanthi, Greece), Miroslav Stoch (Chelsea, England), Vladimir Weiss (Manchester City)
Napada: Filip Holosko (Besiktas, Turkey), Martin Jakubko (Saturn Moscow, Russia), Erik Jendrisek (Schalke, Germany), Stanislav Sestak (Bochum, Germany), Robert Vittek (Lille, France).

Lična karta Slovačke:
Savez osnovan: 1993.
Član FIFA-e od 1907. godine kao Čehoslovačka
Predsjednik: František Laurinec
Selektor: Vladimir Weiss
FIFA ranking: 38.
Broj klubova: 2.432
Uspjesi: Prvi nastup
Najviše nastupa: Mirolslav Karhan sa 96
Najbolji strijelac: Szilard Nemeth sa 22
Glavni grad: Bratislava
Broj stanovnika: 5.3 miliona

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti