Del Bosque nadmudrio Löwa
Španija ne posustaje

Rezime dana

Del Bosque nadmudrio Löwa

M. Maksimović

U finalu Svjetskog prvenstva 11.ovog mjeseca ćemo gledati dvije selekcije koje nikada nisu bile na svjetskom tronu. Holandija je bila najbolja u Evropi 1988.godine, Španija prije dvije godine u Beču.

Španija ta fudbalska velesila, tek je u Južnoj Africi po prvi put izborila finale u svojoj istoriji. Nakon što su u prvoj utakmici poraženi od Švicarske, Španjolci su do finala nanizali četiri pobjede, primivši još samo jedan gol u susretu sa Čileom. U naredne tri utakmice mreža Casillasa je ostala netaknuta. U polufinalu je pala Njemačka koja je sve zadivila svojom igrom, prije svega u ofanzivi.

Međutim u polufinalu Njemačka nije napravila  ništa, Španci su držali loptu u svojim nogama,
Nijemci su čekali pogrešku suparnika, dočekali je nisu. Del Bosque je uradio ono što su od njega tražili kritičari.Osavio je Torresa na klupi, Villa je bio u špicu, Pedro je dobio priliku na lijevom boku. Ono što se mora izdvojiti kada se priča o reprezentaciji Španije jeste podatak da se u Del Bosqueovih 11 našlo šest igrača Barcelone.


I upravo su oni odveli Španiju u finale, s obzirom da je gol postigao Puyol nakon centaršuta Xavija. Puyol je zabio gol koji je u jednoj ovakvoj utakmici u kojoj smo gledali taktičko nadmudrivanje dva trenera, bio presudan. Jedna pogreška je Njemačku skupo koštala. Španija ide u svoje prvo finale, a tamo je već Holandija.


Ostala su dva evropska giganta u borbi za prvi naslov svjetskog prvaka. Španija je otišla do finala potpuno zasluženo jer Njemačka nije pokazala ono što se očekivalo od ove selekcije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti