Delegacija Manchester Uniteda položila vijenac na stadionu Partizana

Sjećanje na žrtve "Minhenske tragedije"

Delegacija Manchester Uniteda položila vijenac na stadionu Partizana

Večeras se u Beogradu igra meč 3. kola Grupe L Lige Evrope - Partizan će na svom stadionu ugostiti veliki Manchester United.

Crveni đavoli su još jučer stigli u glavni grad Srbije, a danas je delegacija kluba sa Old Trafforda položila vijenac na travnjak stadiona Partizana.

U delegaciji su se našli Bryan Robson, Mickey Thomas, Ed Woodward i članovi osoblja kluba, a vijenac je položen u čast žrtvama Mihnehske tragedije, avionske nesreće koja se dogodila u februaru 1958. godine.

Upravo su na stadionu Partizana popularne Busbyjeve bebe odigrale svoj posljednji meč prije tragedije.

Ekipa Manchester Uniteda je na stadionu Partizana pred više od 50.000 gledalaca tada odmjerila snage sa Crvenom zvezdom u meču Kupa šampiona. Crveni đavoli su remijem (s obzirom na pobjedu u prvom meču) prošli u polufinale prestižnog takmičenja, ali ih je na povratku kući zadesila tragedija.

Avion u kojem se nalazila ekipa Manchester Uniteda, zajedno sa novinarima i navijačima, poletio je iz Beograda i sletio u Minhen da dopuni gorivo. Piloti su dva puta neuspješno pokušali uzletiti, da bi prilikom trećeg pokušaja došlo do nesreće.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Od 44 putnika aviona na licu mjesta je poginula 21 osoba, dok su još dvije preminule nešto kasnije od zadobijenih povreda. Živote su izgubili sljedeći fudbaleri Uniteda: Geoff Bent, oger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor i Liam Whelan.

Večerašnji duel Partizana i Manchester Uniteda počinje u 18:55h.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi