'Mali' su spremni za velike stvari: Ćoriću 'desetka', hrabrom GOŠK-u 'veliki' bod

Gosti su s obzirom na dešavanja na terenu zadovoljni mogli napustiti Gabelu

'Mali' su spremni za velike stvari: Ćoriću 'desetka', hrabrom GOŠK-u 'veliki' bod

Samir Mlaćo

Svečano je sinoć bilo u Gabeli, malom mjestu na granici sa Republikom Hrvatskom gdje su po prvi put na stadionu Perica Pero Pavlović zasijali reflektori.

Na tribinama oko 2.000 gledalaca, u mjestu koje ima oko 500 stanovnika. Sve je rečeno, Gabela i GOŠK-a su odavno fenomeni Premijer lige i bh. nogometa. Stvare koje su napravili Lujo Ilić, Andrija Jurković, Damir Obad i ostala vrijedna ekipa zaista su za nekog filma. I neće se zaustaviti, jer kada nešto 'ludo' volite, granica ne postoji.

Za rivala su domaćini imali FK Sarajevo. Slavni bh. klub, čiji većinski vlasnik upravljačkih prava Ismir Mirvić ne štedi kako bi napravio tim koji će dominirati dh. ligom. No, mnogo skuplja ekipa čiji jedan igrač ima primanja kao nekoliko nogometaša GOŠK-a nije uspjela slaviti. I nije nikakva tajna da GOŠK ima najmanji proračun. Tako je, kako je, ali na terenu druga priča.

Nije se GOŠK prepao izazova. Denis Ćorić je ponovo taktički sjajno spremio meč, te se sam Simon Rožman sigurno čudio kako na terenu izgleda njegov rival koji će se sigurno boriti za opstanak i za kojeg vjerovatno ranije nikada i nije čuo. U Gabeli sigurno nije bio, a teško da će i upoznati ljude iz manje sredine sa tolikom ljubavi prema klubu.

Slovenac je možda tek uvidio kakva je zapravo Premijer liga. Ideš kao favorit ekipi koja je u nizu od dva poraza i ima brojne probleme,  imaš realno kvalitetniju momčad, te veću grupu navijača koja te bodri 90 minuta i osjećaš se kao na svom terenu. Još 'samo' da slaviš. Ali to 'samo' je i najteže.

Oglasi

Imao je GOŠK 2:0 i činilo se da je sve gotovo. Upravo Ćorić je nakon meča priznao da je krenuo po treći pogodak, a to se i vidjelo, uživo na stadionu, ali i putem malih ekrana. Nije GOŠK se prepao rivala, bili su bordo momci na koljenima i činilo se da će se malo 'čudo' i desiti. 

Vratilo se Sarajevo kada se 'lomio' meč, ponajprije zahvaljući lošoj intervenciji Adnana Bobića kod 2:1 i jasno je da je to dalo krila gostima.

Stigao je i drugi pogodak, ali na iznenađenje mnogih GOŠK nije 'pao'. Držao se hrabro, prijetio, iako je igrački kadar itekako skroman.

Nisu gosti imali rješenja i na kraju su morali biti zadovoljni sa bodom. Mogli su domaći i do pogotka u sudijskoj nadoknadi, ali djelovalo je da bi im to bilo previše u noći koja je historijska za njih.

U Gabeli su sretni i ponosni. Ostaje žal za tri boda, ali sve što su napravili u proteklom periodu, ali i sinoć, više je od tri boda.

Oglasi

Stadion Perica Pero Pavlović je zasijao u punom smislu te riječi, a na tribinama atmosfera za svaku pohvalu. Gostujućim navijačima sjajan doček, aplauzi i bez ijedne ružne riječi tokom svih 90 minuta.

Mogu Gabeljanima pozavidjeti i mnogo veće sredine, gdje stadioni vrlo često budu prilika da se za 5-10 KM 'iživljavate' psovkama, uvredama, pa i napravite incident i budete par dana 'glavni baja'. U Gabeli toga nema, pa je baš zbog toga GOŠK osvojio u proteklom periodu i one 'obične' ljude. Dobit će Gabeljani aplauze i u Sarajevu, Tuzli, Doboju..., to je već sigurno.

O ekipi GOŠK-a javnost je skoro pa slabo znala, ali susreti sa Veležom i Sarajevom sigurno će to promijeniti. Većinom igrači bez premijerligaškog iskustva, ali pojedini itekako zanimljivi. Riad Šuta je blago GOŠK-a. Djelovalo je da mladi defanzivac ima bar 200-ak utakmica u Premijer ligi. Nije ni čudo što ga 'vrebaju' mnogi klubovi, pitanje je samo kolika će odšteta biti.

Nihad Šero je 'načeo' bordo tim. Agilan, brz i poprilično neugodan u svim duelima je prošlosezonski prvi strijelac Prve lige FBiH. Kvalitet i za mnogo veće stvari i sinoć je to dokazao. Posjeduje i onu pozitivnu 'drskost', te sigurno da ima prostora da dodatno napreduje.

Vezni red GOŠK-a držao je Faruk Gogić. Poznat je mnogima Gogić iz Radnika Bijeljine, a nakon neugodne povrede vratio se u FK Budućnost. Nije to bila stepenica nazad, čak naprotiv. Gogić igra sjajno, bez respekta prema rivalu, a svoj dres itekako 'natopi'. Sasvim dovoljno da uvijek može kraj meča dočekati ponosan i sretan. Publika mnogo cijeni one koji pružaju 200 posto, a vezista GOŠK-a upravo je među takvima.

Oglasi

Ima GOŠK i druge uzdanice. Filip Mihaljević ima bogato iskustvo te mu je malo potrebno za pogodak, a i izmjene u vidu Čoke, Tabaka, Hasukića, Jankovića i Nižića pružile su maksimum.

Nižić je zbog povrede ostao na klupi, a kada bude potpuno spreman sigurno će biti velika uzdanica za nastavak sezone.

Na klupi GOŠK-a je Denis Ćorić. Ambiciozni trener koji je sinoć bez imalo pretjerivanja napravio čudo. Gabeljani, što zbog radova na stadionu koji su donijeli velike troškove, što zbog skromnog budžeta, nisu doveli provjerena premijerligaška imena, ali Ćorić nije kukao. Nije kao npr. njegov kolega sa druge strane sinoć ili neke druge kolege koje sjede na klupama moćniji finansijski klubova, mogao otpisati nekoliko igrača, te u međuvremenu dovesti isto toliko novih. 

I sinoć je pokazao da npr. nedavni remi u Mostaru protiv Veleža (0:0) gdje je taktički apsolutno nadmudrio kolegu Nedima Jusufbegovića nije slučajnost.

GOŠK je sinoć bio ekipa sa 'glavom i repom', znali se ko šta radi i nije bilo odstupanja od plana. Plana koji je Ćorić sa kolegama iz stručnog štaba odlično spremio. Odstupalo se nije ni kod 2:2, iako je bilo jasno da Sarajeva ima kvalitetniju klupu i da će gosti na tom planu biti 'svježiji'. Sve je palo u vodu. Domaći su bili kao 'osice', preorali su teren u pravom smislu te riječi, a Simon Rožman sa pravom je nakon meča kazao da je remijem zadovoljan s obzirom na sva dešavanja.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zbog toga se Ćorić sigurno može smatrati pobjednikom, kao i njegov GOŠK, iako se na kraju samo gleda rezultat. Ambiciozni trener pokazao je da u njemu ima 'materijala' za velike stvari. Nedavno se povezivao sa FK Velež, no Rođeni su izabranici Dejana Klafurića. Zbog čega Klafurića pored trenera koji odlično poznaje ligu i dobija često pohvale, ostat će tajna, a vrijeme će naravno pokazati da li su u rukovodstva Veleža pogriješili.

Ćorićev tim je na pet bodova. Za njih velikih pet, a igrali su između ostalog protiv Sarajeva, Veleža, Zrinjskog i Širokog Brijega. I poslije svakog Ćorić je bio odmjeren u izjavama. Nije isticao sebe, nije ni pričao o malom budžetu kluba i svemu što to donosi. A to donosi brojna ekspermentisanja i da u tom trenutku budete i mali 'čarobnjak', a ne samo trener. Može se ambiciozni trener pohvaliti da mu to sjajno ide...

Top Komentari

Fejker
Hvala gosn sudiji-u prevodu
0 0
Halland
Bez nekog pretjerivanja,ali Denis Coric je najbolji trener lige.Covjek s najmanjim budzetom sa skupinom anonimaca pravi cuda.Taktički, tehnički i prije svega gospodski izrasta u vrhunskog trenera i nadam se u skoroj budućnosti selektora naše reprezentacije
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi