Kultni klub doživio najteži udarac u historiji: Prijeti im ispadanje u treći rang

Osnovani daleke 1884. godine

Kultni klub doživio najteži udarac u historiji: Prijeti im ispadanje u treći rang

Haris Zilić

Kultni engleski klub Derby County doživio je najteži udarac u svojoj dugoj historiji.

Zbog utvrđivanja novih finansijskih nepravilnosti, klubu su oduzeti novi bodovi ove sezone u Championshipu, tako da su sada u minusu od 21 boda i gotovo izvjesno je da će naredne sezone igrati u Legaue One, prvi put nakon 1980. godine.

Derby je sada fenjeraš sa -3 boda na svom kontu nakon 17 odigranih kola, što je već zaostatak od 18 bodova za zonom spasa. Ako se ne desi čudo do kraja sezone, popularni Ovnovi će u trećeligaško društvo.

Pomenuti klub je osnovan 1884. godine i jedan je od 12 klubova osnivača engleske lige.

Dva puta su bili prvaci Engleske, jednom osvajači FA Kupa, a u nekoliko sezona predstavljali su Englesku i na evropskoj sceni.

U posljednje četiri decenije klub je većinom bio popularni "jo-jo" tim koji je često ispadao iz društva najbolji pa se vraćao i slično ponavljao u više sezona.

Predsjednik Mel Morris je probao klub izvaditi iz dubioze, ali čini se da je kriza veća nego što je prikazivala prva analiza, a ekipu sa klupe predvodi i legendarni Wayne Rooney.

Sličnu sudbimun par sezone ranije doživio je i Wigan Atlethic koji je trenutno član league Onem odnosno trećeg razreda engleskog fudbala.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti