Deset godina Romana Abramoviča u Chelseaju

Deset godina Romana Abramoviča u Chelseaju

Midhat Šljivak

Danas se navršava tačno 10 godina otkako je ruski milijarder, Roman Abramovič, postao vlasnik londonskog Chelseaja, a novac ovog Rusa je podigao Chelsea među najbolje klubove Evrope.

Veliki novac doveo je u klub neke od najboljih fudbalera svijeta. Na samom početku Abramovičeve ere doveden je na klupi Jose Mourinho,  sa kojim je Chelsea nakon 50 godina došao do titule prvaka Premier lige.

Mourinho je potom osvojio još jednu titulu prvaka sezonu zatim, da bi u sezoni 2009/2010, taj uspjeh ponovio Carlo Ancelotti. FA Kup je u eri Abramoviča osvojen četiri puta, a Liga Kup i Community Shield po dva puta.

Ipak, Abramovič i pored uspjeha na domaćem terenu nije imao puno obzira prema trenerima. Neuspjeh u Ligi prvaka je košato posla Mourinha, Hiddinka, Ancelottija, da bi do trofeja konačno stigli 2012. godine kada je Roman šansu na klupi dao Robertu Di Matteu.

Međutim, prvi loši rezultati kluba značili su otkaz za Di Mattea, a Abramovič je angažovao Rafaela Beniteza, koji mu je donio trofej Europa lige. I sa njim bogati Rus nije želio nastaviti saradnju, već je u klub vratio Josea Mourinha.

Abramovič je u proteklih 10 godina doveo mnogobrojne vrhunske fudbalere u Chelsea. Drogba, Carvallho, Cech, Robben, Ballack, Shevcenko, Ashley Cole, Essien, Deco, Torres, samo su neki od vrhunskih igrača koje je Abramovič uspio dovesti na Stamford Bridge.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Novac je promijenio dosta fudbal, a upravo je Abramovič sam začetnik velikih promjena u evropskom i svjetskom fudbalu u posljednjem desetljeću.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije