Despresu peta , Peterhanselu jedanaesta pobjeda na Dakaru

Dominacija KTM-a, Minija i KamAZ

Despresu peta , Peterhanselu jedanaesta pobjeda na Dakaru

M. Maksimović

Cyril Despres na KTM-u, Stéphane Peterhansel u Miniju sa Jeanom Paulom Cottretom su pobjednici ovogodišnjeg relija Dakar 2013. 

Za Francuza Despresa ovo je peta pobjeda na ovom reliju, druga uzastopna a ostvarena je u vremenu 43 sata 24 minute, 22 sekunde. Portugal Ruben Faria je također vozio KTM i završio je kao drugi sa deset minuta i 43 stotinke zaostatka.

 

Despres je vodstvo u ukupnom poretku preuzeo nakon devete etape upravo umjesto Farije koji je dobio posljednju 14.etapu, dok je Despres kao 14.prošao ciljem.Treće mjesto u konkurenciji motociklista zauzeo je Čileanac Francisco Lopez Contardo koji je kasnio skoro 19 minuta. 

 

U konkurenciji automobila Stephane Peterhansel je mogao odahnuti nakon odustajanja glavnih konkurenata Nassera Al - Attiyaha i Carlosa Sainza. Na kraju su Peterhansel i Cottret pobjegli de Viliersu i von Zitzewitzu 42 i pol minute. Ginile i Dirk su vozili Toyotu koja se ugurala nekako među četiri Minija.Jedan je bio Leonida Novistkog i Konstantina Zhiltsova na trećem mjestu (1h 28' 22'') i a drugi onaj Rome i Perinija koji su četvrti.

 

Najbolji BMW je na petom mjestu (Terranova/Fiuza), dok je Adam Malysz sa zemljakom Martonom na kraju u Toyoti završio na odličnom petom mjestu. Carlos Sainz se od početka mučio sa svojim Buggyjem, veliki problemi su se pojavili na šestoj etapi koja je trajala čak 438 kilometara. Definitivno odustajanje uslijedilo je dan kasnije, uoči početka sedme etape.

 

Nasser Al-Attiyah je također vozio Buggy i završio je svoj nastup u devetoj etapi. Peterhanselu je ovo 11 pobjeda na reliju Dakar.

 

U konkurenciji kamiona KamAZ je uzeo prva tri mjesta sa ruskim posadama, u prvoj su bili Nikolaev, Savostin i Ribakov. Marcos Patronelli je proslavio pobjedu u konkurenciji Quadova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.