Dinamo traži prolaz  u Norveškoj

Liga prvaka, 3. pretkolo

Dinamo traži prolaz u Norveškoj

S. Bošković

Večaras se igraju četiri uzvrata trećeg pretkola Lige prvaka, a jedini sigurni u prolaz mogu biti igrači Monaca. 

Dinamo - Molde 1:1

Prošlu srijedu Dinamo je na Maksimiru, u "gostujućoj" atmosferi dočekao prvaka Norveške Moldea. Unatoč tome što su bili favoriti Modri nisu uspjeli pobijediti, završilo je 1:1. Ipak, Dinamo je i dalje favorit, no njjihov prolaz je doveden pod znak pitanja.

U zadnjih deset gostovanja u kvalifikacijama za europska takmičenja Dinamo ne zna za poraz. Pobijedili su devet puta, a samo je bugarski Ludogorets izvukao remi. Zadnji put ih je savladao Malmö, davne 2011. godine, no i tad su Modri prošli dalje zbog domaće pobjede od 4:1.

Još jedan razlog za optimizam Modrih je loša forma Moldea, nakon 18. kola u norveškom prvenstvu nalaze se na sedmoj poziciji, te su u posljednjih pet susreta slavili samo jednom. 

Naš internacionalac u redovima Dinama, Armin Hodžić bi se trebao naći u početnom sastavu zagrebačkog tima.

Apoel - Midtjylland 2:1

Apoel, ekipa Semira Štilića, protiv prvaka Danske u prvom susretu je slavila veoma lako, te njihov prolaz ne bi trebao doći u pitanju. Kiprani su prošle sezone nastupili u grupnoj fazi Lige prvaka, a interesantno je da su na tom putu izbacili dva skandinavska kluba. 

U trećem pretkolu bili su bolji od Helsinkija, dok u play-offu izbacili tadašnjeg prvaka Danske Aalborg. Evidentno je da im klubovi s područja Skandinavije leže. 

Ipak, nije za očekivati da se gosti predaju. U posljednjih pet utakmica, imaju četiri pobjede i poraz (upravo od Apoela) i pokušat će iznenaditi domaću ekipu.

Ajax - Rapid Vienna 2:2 

U prvoj utakmici, odigranoj u Beču, Ajax je dominirao tijekom prvih 45 minuta. Poveli su 2:0 i već napravili pola puta do play-offa. Ipak domaći igrači su uspjeli izjednačiti i tako probuditi nadu u prolaz. 

Prvak Austrije, u čijem sastavu igra naš Grahovac, u Holandiju dolazi po iznenađenje. Gosti su u odličnoj formi, zadnjih pet utakmica su bez poraza, sa samo jednim neriješenim susretom i imaju sva prava da se nadaju prolazu. Ipak, otežavajuća okolnost je ta što moraju pobijediti ili odigrati visoki neriješeni rezultat. 

Ajax, s druge strane, ima dragocjeno iskustvo igranja europskih takmičenja. Bivši prvak Europe je već postao standardan na ždrijebu grupne faze evropskih takmičenja i neće olako dopustiti da se tu ne pojave i ove godine. Dovoljan im je i remi od 0:0 ili 1:1, i stoga su u prednosti pred ovaj susret.

Monaco - Young Boys 3:1 

Ovaj susrete je jedini u kojem nema igrača s prostora BiH, ali i vjerojatno i jedini koji je već sad riješen. Monaco je dosta lagano, možemo reći i očekivano, u prvom susretu savladao Young Boys, i pred uzvrat imaju dva gola prednosti koje ne namjeravaju ispustiti.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Prošle sezonu su stvorili epitet ekipe koja dosta teško prima golove, pogotovo u domaćim utakmicama i nije za očekivati da večeras prime dva. 

Ne postoji ništa što bi gostima iz Švicarske ulijevalo nadu u prolaz. Od posljednje četiri službene utakmice ne znaju za pobjedu, a tri puta su odigrali neriješeno. Ipak, treba priznati da su u svakom susretu postigli po jedan gol, no jedan gol im neće donijeti play-off Lige prvaka.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.