Dino Hotić, novi reprezentativac BiH: Niko nije bio sretan kao nana i dedo

O prvim utiscima govorio za SportSport.ba

Dino Hotić, novi reprezentativac BiH: Niko nije bio sretan kao nana i dedo · Intervju

Fudbalsku reprezentaciju BiH u narednim danima očekuju veliki izazovi. Dueli s Finskom i Grčkom trebali bi odlučiti ima li naša selekcija tim dosljedan takmičenja kakvo je Evropsko prvenstvo, a jedan od fudbalera na koje će bh. selektor Robert Prosinečki računati za ovu akciju je Dino Hotić.

Ime je to fudbalera rođenog u Ljubljani koji je prethodno igrao za sve omladinske selekcije Slovenije, ali kako ga dosad Matjaž Kek i njegovi prethodnisi nisu zvali, reagovao je N/FSBiH i privolio ga da nastupa za zemlju iz koje potiču njegovi roditelji.

Već u ponedjeljak iz FIFA-e su dali saglasnost Hotiću da nastupa za Zmajeve, a nakon što je dobio naknadni poziv, isti dan je mladi fudbaler doputovao u Zenicu i stavio se na raspolaganje.

"Već nekoliko dana sam sa reprezentacijom, odlično se osjećam i zaista mi je čast biti zajedno sa svim tim sjajnim fudbalerima kakve BiH ima", prve su riječi Hotića u razgovoru za SportSport.ba.

Sedmi oktobar ostat će zabilježen kao jedan od najboljih dana za Hotića u ovoj godini.

"Radilo se na tom procesu promjene sportskog državljanstva, vjerovao sam da će sve biti u redu, ali ni u snu nisam mogao očekivati da ću na kraju u istom danu dobiti i to, i poziv u reprezentaciju. Bio je to pozitivan šok za mene."

Svi u reprezentaciji su ga, kaže nam, dobro prihvatili.

"Momci su odlični, stvarno, trude se da mi maksimalno olakšaju i stoje na raspolaganju za sve što mi je potrebno. Olakšavajuća okolnost svakako mi je to i što je tu Kenan Pirić, moj saigrač iz Maribora."

Svoju šansu će strpljivo čekati, nije isključeno da je dobije već u subotu protiv Finske.

"Igrajući fudbal naučio sam da uvijek moraš davati svoj maksimum na treningu i nadati se šansi. Ona će doći prije ili kasnije, a kada dođe, najbitnije je biti spreman i na kraju opravdati povjerenje. Meni je danas najbitnije što sam uopšte tu. Selektor je taj koji će odlučiti ko će igrati."

Odluka igra za BiH posebno je bila iznenađujuća za javnost u Sloveniji. Neki su, pak, bili ponosni.

"Da, to jeste bilo iznenađenje, ali najvažnije je da moju odluku danas više-manje svi poštuju. U BiH imam mnogo porodice, moj otac je iz Ključa, a majka iz jednog mjesta nedaleko od Modriče. Svi oni su zvali, čestitali i bili ponosni što ću igrati za Zmajeve. Pogotovo nana i dedo, oni su bili najsretniji."

Zbog profesionalnih obaveza u BiH i nije toliko često dolazio.

"Kao dijete sam dolazio često s porodicom, ali kasnije sam ušao u profesionalni fudbaler i znate kako je, odmah je i puno manje vremena za takvo nešto. Imate svakodnevno obaveze, onda kasnije evropske utakmice, pa okupljanja s reprezentacijom..." , na kraju je rekao Hotić.

Hotić, za one koji ne znaju, ima 24 godine i igra na poziciji desnog krila. Trenutno se svrstava među najbolje fudbalere u Prvoj ligi Slovenije, a u dosadašnjem dijelu šampionata postigao je pet pogodaka i pritom ubilježio osam asistencija.

Top Komentari

K79
sretno majstore !
14 0
Mowzilla
Ako bude pokazao bar 50% onoga što su pokazali Lulić, Pjanić i Medunjanin prije njega, onda će biti dobro...
14 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi