Divac i Kićanović u Kući slavnih

FIBA objavila sedam imena koja ulaze u Kuću slavnih

Divac i Kićanović u Kući slavnih

Sedamnaest igrača, trenera i košarkaških radnika biće primljeno ove godine u Međunarodnu košarkašku kuću slavnih. Svečani prijem biće održan na finalnoj utakmici Mundobasketa 12. septembra u Istanbulu.

Među njih sedamnaest, koji će biti primljeni, poznato ja da su Vlade Divac, Dragan Kićanović, Dino Meneghin, Arvydas Sabonis, Oscar Scmidt, Cheryl Miller i Natalia Zassoulskaya. Ostala imena biće poznata nešto kasnije.

Cheryl Miller je prva žena koja je zakucala na jednoj utakmici američke ženske koledž lige. Uzela je olimpijsko zlato 1984, svjetsko dvije godine kasnije, a poznata je i kao sestra sjajnog Reggiea Millera.

Od košarkašica će biti primljena još Natalia Zassoulskaya, Litvanka koja je igrajući za SSSR uzela zlatnu olimpijsku medalju u Barceloni 1992. godine. Njen zemljak Arvydas Sabonis je sa Sovjetskim Savezom osvojio naslov svjetskog prvaka,dok je Litvaniju predvodio do dvije bronzane medalje na Olimpijskim igrama.

Vlade Divac je s Jugoslavijom osvojio dva naslova svjetskog prvaka, dva olimpijska srebra, Dragan Kićanović ima jedno olimpijsko zlato, dva puta je bio najbolji igrač Evrope, Italijan Dino Meneghin je igrao na četiri Olimpijade, dok je Brazilac Oscar Schmidt sa 1.093 poena najbolji strijelac u historiji košarke (ne računa se NBA), igrao je na pet Olimpijada.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.