Do danas neviđeno u BiH: Statistika duela Olimpic - Željo

SportSport.ba i InStat Scout vam donose

Do danas neviđeno u BiH: Statistika duela Olimpic - Željo

Adnan Beganović

U vikendu iza nas odigrane su utakmice 2. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, a u malom sarajevskom derbiju Željezničar je na Otoci slavio rezultatom 2:0.

Plavi s Grbavice su očekivano savladali Vukove s Otoke, a SportSport.ba vam donosi statističke podatke sa ovog susreta koje do sada niste imali priliku vidjeti.

Krenimo redom. Željezničar je većim dijelom susreta bio dominantniji što govori i statistika. Plavi su izveli osam kornera, a Olimpic samo jedan. Nadmoć Željezničara ogleda se i u upućenim udarcima prema protivničkom golu. Tako su izabranici Miloša Kostića imali 13 udaraca prema golu Olimpica od čega osam u okvir gola, dok su Vukovi uputili šest udaraca prema golu Željezničara od čega dva u okvir gola.

Osam kornera izveo je Željezničar, a Olimpic samo jedan. Igrači Željezničara sedam puta su se našli u nedozvoljenoj poziciji, a Olimpica dva puta.



Željezničar je imao posjed lopte 55 posto, a Olimpic 45 posto, odnosno od ukupno 51 minute i šest sekundi lopta u posjedu izabranika Miloša Kostića bila je 28:18, a u Olimpicovom 22:48. Prosječno je Željin posjed lopte trajao 00:12.6, a Olimpicov 00:10.9. Na svojoj polovini gosti su loptu u svom posjedu imali 16:57, domaći 14:35, a na protivničkoj Plavi su loptu u posjedu imali 11:21, dok su Vukovi s druge strane na protivničkoj polovini loptu u posjedu imali 08:13.

Od šest intervala po 15 minuta Željezničar je u četiri imao veći posjed lopte, dok je Olimpic bio dominantiji od 1. do 15. i 30. do 45 minute. 

Na susretu su domaći imali ukupno 385 dodavanja od čega 302 uspješna, dok su gosti imali 508 dodavanja od čega 421 uspješna. Od 140 defanzivnih dodavanja Olimpica čak 138 je bilo precizno, dok je od 245 ofanzivnih njih 164 bilo precizno. S druge strane gosti s Grbavice su imali 210 defanzivnih dodavanja od čega 207 preciznih, te 298 ofanzivnih od čega 214 preciznih. 

Od 169 duela na susretu Olimpic je imao 89 dobijenih, a Željezničar 80 s tim da su igrači domaće ekipe od 43 vazdušna duela dobili 22, a gostujeće 21. Domači igrači su bili uspješniji u duelima i na zemlji, odnosno od 126 duela dobili su 67, a gosti 59. 

Što se tiče pojedinačnog učinka na osnovu InStat indeksa najbolji igrač susreta bio je kapiten Željezničara Aleksandar Kosorić. Naime, kapiten gostujuće ekipe je po InStat obračunu duela kako na zemlji tako i u zraku, izgubljenih i oduzetih lopti, učestvovanja u napadu, prekida i dodavanja susret završio sa 193 InStat indeks boda.

Jedan manje od njega je imao Adnan Šećerović, dok su od igrača koji su počeli meč nalošiji po InStat indeksu bili Stevo Nikolić sa 129, te Uglješa Radinović sa 139 bodova. S druge strane kod Olimpica je najviše InStat index bodova skupio Mahir Karić (169), a najmanje Đoko Milović (129).

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Najviše lopti na susretu su izgubili Kobiljar i Karić iz Olimpica, te Miroslav Stevanović iz Želje. Ova trojca fudbalera izgubila su loptu 18 puta, dok su po 15 puta loptu izgubili Pozder i Bevab. S druge strane najviše oduzetih lopti imali su Šećerović 11, Zolj (7), te Boccaccini i Bevab po 6. Kobiljar je imao najviše driblinga (8) od čega su četiri bila uspješna, a kod Željezničara najviše driblinga je imao Miroslav Stevanović (5) od čega su dva bila uspješna.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi