Dolina ćupova iz ptičje perspektive

Do kada će Željo gostovati kao domaćin u evropskim mečevima?

Već 30. juna FK Željezničar očekuje novi nastup u evropskim kupovima i gostovanje kod malteškog Balzana u okviru 1. pretkola Europa lige, a sedam dana kasnije i revanš susret. 

U razgovoru s crnogorskim fudbalerom Bojanom Kaljevićem za naš portal, napadač kluba s Malte, u neznanju je kazao "Biće teško igrati na Grbavici". Kada smo mu rekli da Željo već desetak godina svoje evropske mečeve igra na najvećem bh. stadionu, Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović - Hase", Kaljević je dodao: "Tim bolje za nas".

Nije isto igrati na Grbavici, gdje su tribine neposredno uz teren, i na Koševu gdje je travnjak 20-30 metara udaljen od tribina, od kojih ga dijeli atletska staza. Atmosfera nije slična, ma ni blizu. Željinim fudbalerima nije isto biti domaćin u svom domu, i na stadionu gdje igraju dva - tri puta godišnje. Jednostavno nije!

Jedanaest je godina od utakmica s Pennarossom i Litexom, jedinim koje je najtrofejniji bh. klub u okviru evropskih takmičenja odigrao na svom stadionu, je prohujalo, a o te 2004. godine malo se šta promijenilo u legendarnoj Dolini ćupova, makar kad je riječ o samom izgledu stadiona.

Osim što su reflektori stavljeni u funkciju, više od deset godina nakon rata, stadion koji je prepoznatljiv po sjajnjoj atmosferi nije se mnogo promijenio. Renovirale su se svlačionice, obnavljao se travnjak, ugrađivane su prskalice, ali stadion kao stadion gotovo da izgleda isto kao i 2004. godine.

Jedino čega nije nedostajalo proteklih jedanaest godina jesu lažna, nikad ne realizovana, obećanja. A bilo ih mnogo, i previše. Pogotovo u vrijeme izbora i u euforiji nakon osvajanja šampionskih titula, ali sve je ostalo na priči o "ulasku bagera na Grbavicu, već sutra"! 

Iako je na vanrednoj sjednici Skupštine na kojoj je usvojen novi kupski Statut bilo i mnogo priče o samoj infrastrukturi FK Željezničar, koja se tiče i samog stadiona, ovog ljeta teško je očekivati bilo kakve bitnije promjene i radove na stadionu. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U ratu je Grbavica bila na prvoj borbenoj liniji. Agresor je teško "ranio" zapalivši joj zapadnu tribni, ali je izdržala. I gotovo 20 godina po okončanju agresije na Bosnu i Hercegovinu legendarna Dolina ćupova čeka svoje novo ruho. Dok ono ne dođe Željo će i kao domaćin u evropskim utakmicama "gostovati", a kada će Grbavica dobiti svoj novi izgled koji će zadovoljiti UEFA-ine krijerije za evropske mečeve pitanje je na koje teško da neko odgovor zna. 

Na kraju pogledajte kadrove Željinog stadiona koje smo snimili iz ptičje perspektive.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.