Dogan: Kakav pritisak? Pod pritiskom je rudar koji siđe u jamu i ne zna da li će živ izaći

Press konferencija FK Sarajevo

Dogan: Kakav pritisak? Pod pritiskom je rudar koji siđe u jamu i ne zna da li će živ izaći

Eldar Ganibegović, foto: T. Hebib

FK Sarajevo sutra na Koševu od 20:30 sati dočekuje dobojsku Slogu u 1. kolu Premijer lige BiH, a na press konferenciji uoči tog susreta govorio je privremeni trener Sarajeva, Mensur Dogan.

"Na samom početku bih zaista prvo htio da izjavim saučešće u ime kluba i u svoje lično ime porodici preminulog trenera FK Sloga Doboj, Vedrana Sofića. Zaista jedan tragičan događaj, pogotovo što sam i poznavao tog čovjeka. Znam da se bavio uglavnom omladinskim fudbalom. Žao mi je što se to desilo i mislim da će to biti jedan događaj koji zaista teško pada svim ljudima iz Sloge i ovom prilikom im želim izjaviti saučešće", rekao je na početku Dogan.

"Što se tiče nas... Od posljednje utakmice koju smo igrali u Evropi, znate ishod, nakon toga ekipa je nastavila da radi i priprema se za prvenstvo. Sada je fokus samo na jednu stranu. Trenirali smo ovih dana, pripremali se. Svi su svjesni šta treba da se radi, apsolutno odigrati na pobjedu i to je jedino što želimo da pokažemo u ovom trenutku, da smo spremni za početak Premijer lige", kazao je Dogan, pa nastavio:

"Upoznat sam s ekipom s obzirom na to da i oni treniraju u kampu gdje treniraju i ove omladinske selekcije tako da bio sam u prilici da pratim i trenažni proces. Bio sam jedan dio priprema s prvom ekipom u Sloveniji. Gledali smo ove prve takmičarske utakmice. Mi imamo jedan problem što su recimo te utakmice uvijek na početku kada ekipa izlazi iz pripremnog perioda i baš prve zvanične utakmice su evropske gdje nemate pravo na grešku. Bilo je određenih problema na utakmicama, neke okolnosti su išle u prilog protivniku, neke momente dominacije nismo realizovali, to nas je u konačnici koštalo. Ima tu stvari na kojima smo radili. Ne bih išao u detalje jer protivničke ekipe i protivnici prate ono što se govori, ali mislim da smo se na dobar način pripremili za ovu utakmicu."

Zatim je Dogan govorio o dominaciji Sarajeva na pripremama i uporedio sa sadašnjim stanjem:

Oglasi

"Razlika je u tome što se ove utakmice pikaju, a one se manje pikaju. Pripremne utakmice su pripremne utakmice. Naravno da nikad način i psihološki pristup nije isti. Na utakmicama koje nemaju rezultatski značaj igrači igraju s jednom mentalnom slikom u glavi, dok je već utakmice koje odlučuju o tome da li ćete proći ili ne u Evropi, nose veći psihološki pritisak. To je razlog što se nije igralo istim kvalitetom na pripremama i u Evropi. To je jedna stvar koja može pomoći svima u klubu da bolje procjenjuju kvalitet igrača koje imamo. Upravo takmičarske utakmice su utakmice koje daju puni fudbalski ambijent i one najbolje otkrivaju sve kvalitete i mane igrača koje imate. Mislim da ove utakmice u Evropi klub treba da iskoristi na način da napravi dubinsku analizu svih igrača iz kadra kako bi se za prvenstvo selektirala najbolja ekipa koja može da odgovori na najbolji način."

O zdravstvenom biltenu i fizičkoj spremi kazao je:

"Imamo tu par igrača koji vuku neke povrede i za koje ćemo vidjeti u toku sutrašnjeg treninga da li će biti sposobno da nastupe na utakmici. Neki igrači imaju da završe neke administrativne stvari i ukoliko one budu gotove, tada ćemo moći računati na njih. Igrački kadar će zavisiti i od zdravstvenog biltena i od administrativnih stvari, ali i od trenutne forme i toga šta su igrači pokazivali u prethodnom periodu."

Mogu li se očekivati neki juniori u početnom sastavu?

"Oni su u ozbiljnoj konkurenciji. Odluka o prvih 11 će biti donesena nakon večerašnjeg treninga. Nekad se može desiti da računate na nekog igrača i baš na zadnjem treningu da se desi nešto, tako da je to nešto što ne možete uraditi prije no što završite zadnji trening. Neki igrači iz Akademije će ozbiljno konkurisati i u toku prvenstva, pa čak i za ovu prvu utakmicu."

Oglasi

Kako su igrači podnijeli ispadanje iz Evrope?

"Kada je u pitanju fudbal, možda se o pritisku previše priča. Pod pritiskom je rudar svaki dan koji silazi svaki dan u jamu i ne zna hoće li živ izaći, a treba da zaradi platu. Fudbaleri ne bi trebali da imaju toliki pritisak, ukoliko posjeduju kvalitet. Po meni ta očekivanja koja se postavljaju pred ekipu su nešto sasvim normalno i sad je pitanje kako koji igrač odgovara na to. Ukoliko ima samopouzdanje i vjeruje u sebe, jedva će čekati narednu utakmicu i protivnika i jedva će čekati da pokaže kakav je igrač. Pravi problem s pritiskom nastaje kod onih koji nemaju kvalitet. To je problem fudbala i zbog toga će upravo nama odgovor na to pitanje biti temelj za selekciju naših igrača i za ubuduće ko će dolaziti u Sarajevo i ko će tu ostati. Mi očekujemo da jedva čekaju da izađu na teren i da pokažu protivniku da su bolji, da je igranje na Koševu još samo jedan dodatni stimulans i dodatna vanjska motivacija pored one unutrašnje koju oni trebaju sami da imaju. Priča o pritisku za mene ne treba da se potencira. Ne priznajem tu vrstu priče kada su u pitanju igrači Sarajeva."

Ako Sarajevo u narednom periodu ne riješi pitanje trenera, da li je Dogan spreman ostati?

"Ja nemam ambiciju da ostanem kao šef stručnog štaba i mislim da je najbolje rješenje da klub nađe nekog trenera koji se orjentisao ka profesionalnom fudbalu. Ja sam se posvetio radu u omladinskom fudbalu, a ovu sam ulogu prihvatio na zahtjev kluba jer je to bilo najlogičnije rješenje u ovom trenutku. Mislim da imenovanje novog trenera bi trebalo da se obavi što je moguće brže. Razgovara se s kandidatima, traži se najbolje rješenje i ja se nadam da će to što prije biti urađeno."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Otkrio je još nakon toga da administrativne probleme imaju Viveros i Peneranda, dva Južnoamerikanca koja su stigla na Koševo ovog ljeta.

Glavni sudija sutrašnjeg meča je Musa Mateo iz Čitluka, a pomoćnici su mu Aleksandar Smiljanić iz Laktaša i Tarik Mulasmajić iz Tešnja. Četvrti sudija je Ermin Sivac iz Zenice.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

zgembo.popuslic
Hoce covjek da kaze da vecina sadasnjih igraca Sarajeva nema kvalitet pa zato osjecaju pritisak i da ubuduce treba pametnije odradit prelazni rok. Znaci Mirvicu djaba si pare bacio, doveo si neke poluigrace koji se prepadnu polupunog stadiona pa im se noge oduzmu kad izadju na teren
2 3
Culer
Što ga Mensa lijepo skroji i priču o pritisku.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti