Dok Džeko čeka prvijenac, Medunjanin zabija

Zmajevi u Evropi

Dok Džeko čeka prvijenac, Medunjanin zabija

Edmir Škorić

U vikendu iza nas, širom Evrope, nastupali su mnogi bh. nogometaši, pa vam i ovog ponedjeljka donosimo priču "Zmajeva u Evropi", odnosno učinak naših internacionalaca i reprezentativaca u svojim klubovima.

Edin Džeko i Asmir Begović poraženi su u Engleskoj, Haris Medunjanin strijelac je u Izraelu, Miralem Pjanić, bez odigrane minute, oprostio se od Kupa u Francuskoj, Aldin Čajić, Feđa Dudić i Adnan Čustović strijelci u Češkoj, Hrvatskoj, odnosno Belgiji.

Džeki i Begoviću po 90 minuta i porazi

U Engleskoj se ovog vikenda igralo 24. kolo. Bh. javnost je i ovaj put s nestrpljenjem iščekivala utakmicu Manchester Cityja, no na gostovanju u Birmignhamu, protiv Aston Ville, izabranici Roberta Mancinija nisu opravdali očekivanja. Vilenjaci su pogotkom debitanta Darrena Benta slavili pobjedu.

Edin Džeko, bh. reprezentativac i prva zvijezda transferkog prelaznog roka, odigrao je svih 90 minuta, imao i nekoliko dobrih poteza. Pojedini engleski novinari složni su u tome da je Mancini previše povukao Džeko na lijevu stranu, a u korist Dijamantu ne ide ni velika sebičnost Silve, Teveza, Johnsona i društva...

Reprezentativni golman Asmir Begović branio je svih 90 minuta u gostujućem porazu Stokea na Craven Cottageu kod Fulhama (2:0).

Slaba izdanja Ibiševića i Salihovića

Kolonija bh. igrača u Bundesligi znatno je opala odlaskom Misimovića u Galatasaray, te Džeke u Manchester City.

Hoffenheim je u utakmici 19. kola Bundeslige spašavao bod, iako je na poluvremenu imao prednost jednog gola nad St. Paulijem, ekipom koja je postigla najmanje pogodaka u ligi, bar do ove utakmice. Compper je doveo domaće u vodstvo, ali su gosti preko Krusea i Asamoaha preokrenuli rezultat.

U samoj završnici Hoffenheimu jedan vrijedan bod donosi David Alaba, ovozimsko pojačanje iz minhenskog Bayerna. Vedad Ibišević i Sejad Salihović odigrali su svih 90 minuta, no nisu previše toga pokazali, iako je Ibišević bio poprilično usamljen u napadu. Imao je dvije-tri poluprilike, no nedovoljno da se upiše u strijelce.

I Mensur Mujdža je bio standardan u defanzivnom dijelu svoje momčadi Freiburga, odigravši svih 90 minuta. Na kraju se i on zadovoljio samo bodom. Freiburg i Nuernberg odigrali su 1:1. HSV je s minimalnih 1:0 savladao Frankfurt na Imtech Areni u Hamburug, a Muhamed Bešić nije dobio priliku s klupe.

Puel opet ne računa na Pjanića, Lyon ispao iz Kupa

U Francuskoj je vikend bio rezervisan za utakmice šesnaestine finala Francuskog kupa. Veliko razočarenje priredili su nogometaši Lyona, koji su na produžetke s minimalnih 1:0 poraženi na gostovanju u Nici. Clerc je u 107. minuti zabio za slavlje Nice. Naš reprezentativac Miralem Pjanić od mogućih 120 minuta nije dobio niti jednu, a zbog čega to zna samo trener Claude Puel.

Montpeliier je ranije odigrao utakmicu polufinala Liga kupa, savladavši PSG s minimalnih 1:0 plasirali su se u finale, gdje će se za trofej boriti sa Marseilleom koji je prethodno bio bolji od Auxerrea. Kapiten bh. reprezentacije Emir Spahić i dalje odrađuje suspenziju od pet utakmica.

Gol Adnana Čustovića, Dialiba i Pandža odigrali svih 90 minuta

Nekoliko naših igrača nastupa u Belgiji, gdje je u subotu i nedjelju kompletirano 23. prvenstveno kolo. Germinal je s 3:0 savladao Zulte-Waregem, a prvi od tri gola domaćih postigao je bivši bh. reprezentativac Adnan Čustović, koji je u igru ušao početkom drugog dijela. Deset minuta bilo mu je dovoljno da zatrese mrežu protivničkog golmana.

Charleroi i Mechelen podijelili su bodove, odigravši utakmicu bez golova. Svih 90 minuta za goste odigrali su bh. reprezentativac Boris Pandža i nekadašnji napadač Željezničara Boubacar Dialiba, koji je u finišu utakmice i "požutio". I bivši stoper Hajduka je u 60. minuti zaradio javnu opomenu.

Muslimović ušao u nastavku, Hrgović i Cocalić standardni, Kerli ni minuta

PAOK je s teških 2:1 u Solunu bio bolji od Xanthija u utakmicama 19. kola grčke Superlige. Bh. napadač Zlatan Muslimović ušao je umjesto Vladimira Ivića u 77. minuti. Sanel Jahić je odigrao svih 90 minuta u teškom porazu AEK-a u Atini od Olympiakos Volosa (0:4).

Panionios je uspio ostati neporažen u Ateni protiv drugoplasiranog Panathinaikosa (1:1). Edin Cocalić, nekadašnji igrač Želje, odigrao je svih 90 minuta za domaći sastav. Još jedan Željovac, Semir Kerla, nije dobio priliku s klupe u porazu Panserraikosa od Atromitosa (0:1).

Mirko Hrgović, bivši bh. reprezentativac i defanzivac Širokog Brijega, zaradio je javnu opomenu u čitavom odigranom meču protiv Iraklisa. Njegova Kavala slavila je s ubjedljivih 3:0.

Braco presjedio remi Juventusa u Đenovi, Medunjanin, Čajić i Dudić strijelci

U Italiji tek Hasan Salihamidžić brani čast bh. nogometa. Popularni Braco nije nastupio u remiju Sampdorije i Juventusa, iako je bio u izboru treneru Luigi Delneriju. Salihamidžić je započeo na klupi, ali nije dobio priliku.

U okviru 19. kola izraelskog fudbalskog prvenstva Maccabi Tel Aviv sa ubjedljivih 4:1 savladao je Ashdod, a poslednji pogodak za pobjedničku momčad postigao je naš reprezentativac Haris Medunjanin.

U prvoj pripremnoj utakmici za nastavak sezone fudbaleri Varaždina s minimalnih 1:0 savladali su hrvatskog drugoligaša HAŠK.

Izabranici Samira Toplaka nisu pokazali toliko dopadljivu igru, no ipak su uspjeli slaviti s minimalnih 1:0. Jedini pogodak na utakmici postigao je nekadašnji napadač Travnika i najbolji strijelac Premijer lige, Feđa Dudić.

U subotu su Teplice remizirale sa Liberecom 2:2 u okviru Tipsport Cupa, a svoj prvijenac postigao je Aldin Čajić, mladi bh. internacionalac koji je sedam dana ove zime proveo i na probi u njemačkom Wolfsburgu.

Saša Papac je odigrao svih 90 minuta u gostujućeg porazu Glasgow Rangersa kod Heartsa. Momčad sa Ibroxa sve više zaostaje za vodećim Celticom.

Genclerbirligi je još jednom kiksao. Momčad za koju je danas 90 minuta odradio i naš reprezentativac Ermin Zec, prosula je bodove u duelu sa Eskisehirsporom. Jedini pogodak na utakmici postigao je Eser u 54. minuti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.