Poruka na salvetici koja je promijenila svijet sporta

Predugovor Messija i Barcelone

Poruka na salvetici koja je promijenila svijet sporta

Edmir Škorić

Na malom pravokutnom komadu papira namijenjenog za čišćenje usta i ruku napisan je jedan od najvažnijih dokumenata u povijesti sporta.

'Ugovor' Lea Messija s Barcelonom potpisan je prije tačno 20 godina na salveti. Tada je 13-godišnji Messi stigao u Barcelonu zahvaljujući argentinskim predstavnicima Fabianu Soldiniju i Martinu Monteru, kao i njegovom ključnom kontaktu u Španiji Horaciju Gaggioliju, koji i danas ima primjer orginalnog dokumenta koji je potpisan kada je Messi stigao u Kataloniju.

Tada talanetovani dječak iz Rosarija sve je očarao prvim kontaktima s loptom, pa je njegovoj porodici odmah sapšteno da će dobiti ugovor i da mogu da se spremaju za selidbu u Barcelonu.

Joan Gaspart, tadašnji predsjednik Barcelone, smatrao je da bi bilo rizično zaključiti bilo kakav dogovor, ali Gaggioli je zaprijetio Kataloncima da će Messija ponuditi drugim klubovima, među njima i Real Madridu. 

14. decembra, tri mjeseca nakon početnog kontakta s Barcelonom, Gaggioli je igrao tenis u klubu Pompeia del Montjuic s bivšim nogometašem i tehničkim tajnikom Barcelone Carlesom Rexachom. Nakon utakmice ostali su na ručku u klupskoj kafeteriji, gdje im se pridružio Josep Maria Minguella, čovjek koji je u Barcelonu doveo mnoge igrače.

Gaggioli i Minguella pritisnuli su Rexacha da donese odluku o Messiju, mladom igraču koji je toliko obećavao.

Tada je Rexach uzeo papirnatu salvetu i napisao na njoj nekoliko rečenica kojima je odobren dolazak Messija.

Salvetu su potpisali Rexach, Minguella i Gaggioli. Sedam dana kasnije, sami Gaggioli i Rexach dali su službenu valjanost tom dokumentu prije nego je kasnije najbolji nogometaš svijeta započeo svoju bogatu karijeru na Camp Nou.

Gaggioli koji danas živi u Andori, čuva salvetu u sefu banke Credit Andorra. Gaggioli je i dalje posvećen zastupanju igrača i trenutno savjetuje Marca Asensia.

Agent je primio brojne milionske ponude iz cijelog svijeta za dokument u kojem je krivotvoreno potpisivanje Messija.

"Mislim da bi salveta trebala biti u muzeju u Barceloni. Taj je papir promijenio modernu povijest kluba", izjavio je.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Prije mnogo godina muzej je kontaktirao Gaggiolija, ali razgovori su bili obustavljeni kad mu je klub rekao da je to "povjerljivi ugovor" i da ga radije ne izlažu javnosti "dok se Messi ne povuče ili napusti klub".

Proći će još nekoliko godina dok se sef u Andori ne otvori...

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Armin29
Najbolji igrač svih vremena
8 8
miki30
Hej jeste se svijet sporta od tad promjenio, ma et nije više ništa kao prije. Neznam štaćemo kad ode u penziju, ma prestati pratiti fudbal najbolje.
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi