Dolasci i odlasci na Koševu: Još se traže najbitnija pojačanja
Jasno je da do utakmice sa Banantsom neće, ali da li će Sarajevo do početka nove sezone PL uspjeti angažovati željena pojačanja?

Ko je pojačao Sarajevo pred gostovanje u Jerevanu?

Dolasci i odlasci na Koševu: Još se traže najbitnija pojačanja

Fudbaleri FK Sarajevo su se jutros zaputili prema glavnom gradu Armenije, Jerevanu, gdje će u srijedu odigrati meč prvog pretkola Lige Evrope protiv tamošnjeg Banantsa.

Klub sa Koševa svoj prvi ovosezonski evropski meč dočekuje sa nekoliko veoma bitnih kadrovskih promjena, iako iz tabora Sarajeva poručuju da su zadovoljni što su zadržali okosnicu ekipe iz prethodne sezone.

Prelazni rok za Sarajevo je odavno počeo, a kako su trener Husref Musemić i sportski direktor Emir Hadžić istakli početkom priprema primarni ciljevi ovog ljeta su pronalazak zamjene, odnosno igrača koji će popuniti prazninu nastalu odlaskom Elvisa Sarića i dovođenje još jednog napadača drugačijih karakteristika u odnosu na prvog golgetera bordo ekipe u prethodnoj sezoni, Mesrudina Ahmetovića.

Ipak, ovi ciljevi do puta u Jerevan još uvijek nisu ispunjeni. Sarić je klub napustio po isteku sezone, a kako na Koševo do sada nije stigla njegova "zamjena" Husref Musemić na poziciji centralnog veznog trenutno ima na raspolaganju mladog Alena Mustafića i Samira Radovca, koji u protekloj sezoni nije dobijao puno prilike za igru. Još jedan centralni veznjak koji je po isteku minule sezone odlučio napustiti Koševo je i mladi Elvedin Herić.

Kada je ova pozicija u pitanju, Sarajevo je još uvijek u potrazi za kvalitetnim pojačanjem. U proteklom periodu je na probnom radu u Sarajevu boravio internacionalac iz Gane koji može igrati na nekoliko pozicija u veznom redu, Nana Welbeck, ali iako je navodno zadovoljio struku fizičkim i tehničkih kvalitetama, njemu nije ponuđen ugovor zbog novog pravila o smanjenju broja stranaca u Premijer ligi. Sa druge strane, važno je dodati da je postignut dogovor sa Ljubanom Crepuljom, pa će ovaj defanzivni veznjak i u narednoj sezoni nositi dres FK Sarajevo.

Koševo je kao slobodan igrač napustio i Mićo Kuzmanović koji je otišao u inostranstvo. Ipak, Sarajevo ne bi trebalo imati problema sa popunjavanjem pozicije na lijevom krilu, s obzirom da u rosteru Husref Musemić ima nekoliko igrača koji mogu igrati ofanzivno uz lijevu aut liniju. Riječ je o Emiru Haliloviću (produžio ugovor), novom pojačanju Benjaminu Tataru, Krsti Velkoskom i Sanjinu Leliću. Istina na mladog Sanjina Lelića Musemić nije računao u prošloj sezoni, a po svemu sudeći neće ni u novoj.

Na poziciju desnog krilnog napadača je stigao Aladin Šišić iz Mladosti DK, pa bi on uz Anela Hebibovića trebao predstavljati najveću prijetnju Sarajeva po desnom boku. Ugovor sa Sarajevom je potpisao i omladinac Ševkija Resić, a ostaje da se vidi koliko će prilike za igru dobiti ovaj mladi krilni fudbaler.

Kada je u pitanju napad, u Sarajevo je stigao (ili bolje reći vratio se) Haris Handžić. Ipak, njegovim dolaskom struka Sarajeva nije dobila napadača drugačijih karakteristika u odnosu na Ahmetovića, s obzirom da su obojica "klasični centarfori" koji se odlično snalaze u srcu šesnaesterca i skok igri. Handžićev dolazak ipak i nije loša stvar za Sarajevo s obzirom da je na Koševo stigao još jedan kvalitetan napadač koji, više ili manje, odgovara stilu igre koji je ekipa sa Koševa praktikovala u značajnom dijelu protekle sezone - igra sa velikim brojem ubacivanja pred sami gol protivnika.

Što se tiče defanizvne linije u Sarajevo se vratio Amer Dupovac, čime je ojačana štoperska pozicija. Njegov dolazak bi mogao usloviti i ispunjenje želje većine navijača Sarajeva, a vjerovatno i Husrefa Musemića - vraćanje Joachima Adukora na poziciju zadnjeg veznog. Ugovor sa Sarajevom je potpisao i dojučerašnji član akademije ovog kluba, mladi štoper Numan Kurdić, pa je uz Mujakića i Šofranca ova pozicija sada solidno popunjena.

Na Koševu je soldina konkurencija i na poziciji desnog beka, ali na lijevom boku i dalje jedino pravo rješenje ostaje Almir Bekić.

Sve u svemu, na Koševu je za sada viđen značajan broj promjena, kako odlazaka tako i dolazaka, a vjerovatno će do početka nove sezone Premijer lige u Sarajevo stići još nekoliko novih imena, posebno ako se uzme u obzir da stručni štab i dalje traga za kvalitetnim igračima u srcu veznog reda i špicu napada.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Odlasci iz FK Sarajevo od kraja minule sezone: Elvedin Herić, Said Husejinović, Saša Novaković, Marjan Altiparmakovski, Mićo Kuzmanović, Nemanja Anđušić, Adi Adilović (okončao karijeru), Elvis Sarić.

Dolasci: Benjamin Tatar, Amer Dupovac, Haris Handžić, Aladin Šišić. Iz Akademije FKS prvom timu su priključeni: Numan Kurdić, Ševkija Resić, Hamza Bešić, Armin Šarić, Belmin Dizdarević, Dino Islamović.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti