Dolina ćupova je preživjela sve i svašta, ali šlag na tortu tek slijedi

Stadion Grbavica slavi rođendan

Dolina ćupova je preživjela sve i svašta, ali šlag na tortu tek slijedi

A. Čaušević

Obično se zna reći da je najljepše ono što tek dolazi, tako je i sa stadionom Grbavica, domom FK Željezničar i simbolom Sarajeva. 

Na današnji dan 1953. godine na stadionu Grbavica je odigran prvi meč kada je Željezničar pobijedio Šibenik s 4:1. U međuvremenu ovaj fudbalski hram je prošao sve i svašta, ali uvijek bi izronio poput feniksa te postepeno izrasta u moderni stadion.

Prve značajne promjene uslijedile su početkom 70-ih godina kada je stadion počeo poprimati konture fudbalskog jer je uklonjena atletska staza. Nakon osam godina Željezničar je ponovo imao svoj stadion. Sredinom i krajem 80-ih godina izgrađena je sjeverna tribina i postavljeni su i reflektori.

Najteži period za ovaj stadion je bio početkom i sredinom 90-ih godina. Agresija na BiH je uzrok zašto je Grbavica bila spaljenja i srušena. Međutim, postepeno i strpljivo izrasta u moderni stadion. Diže se iz pepela. Trenutno ima ocjenu 3 iz UEFA-ine kategorizacije stadiona.

Svi oni koji su prije 25 godina vidjeli stadion Grbavica nikada danas nikada ne bi pomislili da se radi o istom mjestu. Najznačanija je promjena izgradnja istočne tribine 2017. godine koja je u međuvremenu i natkrivena.

Datum koji također se pamti je 22. april 2009. kada je nakon skoro dvije decenije "mraka" odigrana prva noćna utakmica. Plavi su tada savladali Zrinjski s 1:0. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Izvršena je i rekonustrukcija zapadne tribine, postavljen je i novi travnjak za kojeg u Zvorničkoj 27 s ponosom mogu reći da je najbolji u BiH, a i među najboljim u regionu. Nakon svih radova popularna Dolina ćupova je u nekoliko navata bila i domaćin utakmicama fudbalske reprezentacije BiH.

Naredni korak o kojim navijačima Željezničara sanjaju već neko vrijeme bit će i najljepši, poput šlaga na tortu. To je izgradnja nove i moderne južne tribine, popularnim Manijacima najdražeg mjesta na najdražem stadionu.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

BlueBoys
Svi Manijaci nek dignu ruke, nek sa sa juga ori plavog Manijaka glas, svi Manijaci za tebe ginu, igraj Željo ti za nas!!!
17 6
SarajevoFC
2. avgusta 1954. godine na Grbavici je odigran prvi zvanični gradski derbi i to u Kupu Jugoslavije u kojem je Sarajevo zasluženo odnijelo trijumf od 5:2. Sličan scenarij desio se i dva mjeseca kasnije, kada su Sarajevo i Željezničar, također na Grbavici, odigrali svoj prvi ligaški meč, u kojem je Sarajevo slavilo sa visokih 6:1. Sretan vam rodjendan!
14 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi