Dosta!

Udružimo se protiv huligana

Dosta!

Hoće li iko ikada odgovarati za smrt Anera Kasapovića u Zenici i Vedrana Puljića u Širokom Brijegu? Hoće li iko ikada odgovarati za nemile scene na ulicama Širokog, Konjica i ostalih naših gradova?

Vremena, kada su ljudi na stadione odlazili sa suprugom i djecom odavno su iza nas. Danas na stadione uglavnom idu oni kojima je taj jedino na pameti kako izazvati belaj. Toga smo svi svjesni, ali šutimo, nećemo iz svojih redova da izbacimo takve.

Najveća odgovornost za nesigurnost na nogometnim stadionima širom Bosne i Hercegovine leži na vlastima ove zemlje, koji nikako da usvoje pravi zakon o spriječavanju nasilja na sportskim terenima, koji bi sve izgrednike ostranio sa stadiona.

I mediji snose dio odgovornosti


Odgovornost leži i na medijima, policiji, školskim ustanovama, roditeljima, ali i samim klubovima. Odgovornost medija leži u tome što stvari neće da nazovu pravim imenom. Uzmite danas bilo koje novine u našoj zemlji i pogledajte bilo koju TV stanicu, u svima njima ćete pročitati ili vidjeti vijest, kako su se jučer u Konjicu sukobile navijačke skupine Horde Zla i Ultrasi.

To je apsolutna laž. Nema kraja, dok god ne bude u našim medijima pisalo da su se jučer u Konjicu sukobile dvije skupine huligana i najobičnijih bandita, koji nemaju ni vjere ni nacije, jedino što imaju je zajednički cilj, a to je da na sebe privuku pažnju tučom, jer to su mladi ljudi, koji u svom CV-u nemaju ništa čime bi se mogli pohvaliti u društvu. Kad na taj način budemo tretirali ove i njima slične možemo se nadati boljem.

Jednom zauvijek se mora stati na kraj ovakvim pojavama. Nedavno sam imao priliku slušati Vladu Šolu, koji kaže da je pogrešno govoriti i pisati „nasilje na sportskim terenima“, jer ono ne postoji, postoji samo nasilje na fudbalskim ili nogometnim terenima.

Partizan u Zetri


Dva dana prije nemilih scena u Konjicu u olimpijskoj Zetri je gostovao beogradski Partizan. Prije početka utakmice, na predstavljanu igrača Partizana publika ih je ogromnim aplauzom nagradila za plasman u četvrtfinale Eurolige, a veliki pljesak je pobrao Duško Vujošević. U trenutku kada su odnosi Srbije i BiH zbog slučaja „Ejup Ganić“ veoma loši, ne smijem ni pomisliti šta bi bilo da je kojim slučajem FK Partizan gostovao na Koševu protiv FK Sarajeva. Bila bi to utakmica visokog rizika na kojoj bi bilo prisutno pola policijaca ove države.

One navijače, koji su nagradili aplauzom uspjeh Partizana, i ove što nam prave probleme po ulicama moramo tretirati na dva različita načina. Ali, nažalost, sami mediji daleko više prostora daju ovim s konjičkih i širokobrijeških ulica, nego ljudima koji su bili u Zetri.

Sukobi u Širokom Brijegu, Istočnom Sarajevu i Konjicu, dobro su došli političarima da ih iskoriste u političke svrhe i prikažu kao sukob dvije grupe različitih nacionalnosti. Kako onda nazvati sukobe u Banja Luci kada problem prave simpatizeri Borca i Slavije, u Širokom kada su se tukli simpatizeri Širokog i Zrinjskog, u Zenici Čelika i Želje ili u Tuzli Slobode i Sarajeva. Jedini razlog zašto se prave problemi je činjenica da se radi o huliganima, a oni nemaju ni vjeru ni naciju. Jedini njihov zajednički naziv je HULIGANI!!!

TAKVE MORAMO OTJERATI I SA STADIONA I SA ULICE. ODMAH!!!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti